Akasietredreper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akasietredreper
hann, fra ento.csiro.au
Nomenklatur
Endoxyla encalypti
Herrich-Schäffer, 1854
Populærnavn
akasietredreper
Hører til
tredrepere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Australia

Akasietredreper (Endoxyla encalypti) er en sommerfugl som tilhører familien tredrepere (Cossidae). Den finnes i Australia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn opptil 200 mm) og kraftig, grå sommerfugl. Hannens antenner er fjærformede i den innerste halvdelen, trådformede ytterst, hunnens trådformede. Det er nokså stor forskjell mellom kjønnene, hunnen er større og mer ensfarget enn den mer brokete hannen. Kroppen er brunlig. Hannen har en klokkeformet, blålig tegning på forkroppen og hvite tverrstriper på bakkroppen. Forvingen er lang og smal, brun med tallrike små, svart tverrstriper. Hannen kan ha lyse felter i vingen. Bakvingen er brun med diffuse, mørkere felter. Larven er lysbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten har larver som borer i stammen på ulike akasier (Acacia spp.). Eggene blir lagt litt oppe på stammen, larven gnager seg inn og nedover i en loddrett gang som gjerne blir ca. 1 meter lang, og ender opp i røttene. Når den er utvokst, gnager den seg ut og graver en gang opp til jordoverflaten, før den forpupper seg i bunnen av denne gangen. Puppen kryper ut og klekker i gangåpningen, slik at puppehuden blir stående igjen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i de fuktigere områdene av Australia, der den er kjent fra Tasmania, Victoria og Queensland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Herbison-Evans, D., Marriott, P. & Crossley, S. (2009) Caterpillars of Australian Moths and Butterflies. [1]
  • Foto, fra ento.csiro.au: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]