Akademiske grader i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Akademiske grader i Danmark er grader tildelt av høyere læresteder i Danmark, historisk kun av Københavns Universitet. Under den dansk-norske unionen var Københavns Universitet det eneste universitetet også for Norge. Danmark og Norge har av historiske grunner hatt et gradssystem som i stor grad har vært sammenfallende, også etter 1814.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved opprettelsen av Københavns Universitet i 1479 var baccalaureus den laveste graden. Over baccalaureus fantes lisensiatgraden. De høyeste gradene var doktorgraden, som ble tildelt av de teologiske, juridiske og medisinske fakulteter, og magistergraden, som ble tildelt av det filosofiske fakultet og var likestilt med doktorgraden. Baccalaureusgraden ble avskaffet i 1775, og etter innføringen av den filosofiske doktorgraden i 1824 ble den historiske magistergraden avskaffet. Det ble imidlertid opprettet en ny magistergrad, plassert under doktorgraden.

Moderne gradsstruktur[rediger | rediger kilde]

Danmark skiller i moderne tid mellom en rekke typer grader. Øverst er doktorgradene, som gjerne omtales som høyere doktorgrader for å skille dem fra graden plassert under doktorgradene, nemlig ph.d.. Den tidligere tildelte lisensiatgraden og ph.d. er plassert på samme nivå. Under disse finner man den tidligere tildelte magistergraden (den moderne magistergraden). Under magistergraden er gradene som det tildeles flest av: kandidatgradene, som i moderne tid er fem/seks-årige profesjonsutdannelser innenfor teologi, jus, medisin og andre fag. Den laveste graden, som ble innført med Bolognaprosessen, er den treårige bachelorgraden.

Tallene i det følgende viser til opprettelsesår for gradene. Grader i kursiv er grader som ikke tildeles lenger.

«Høyere doktorgrad»[rediger | rediger kilde]

Lisensiatgrad og «lavere doktorgrad»[rediger | rediger kilde]

Magistergrad[rediger | rediger kilde]

Hunkjønnsformen magistra er i praksis lite brukt.

Kandidatgrad[rediger | rediger kilde]

Hunkjønnsformen i første ledd er candidata.

(Listen er ufullstendig)

Lavere grad[rediger | rediger kilde]