Ajman (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ajman
عجمان‎
Panoramafoto av Ajman ved Persiagulfen.

Flagg

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
EmiratAjmans flagg Ajman
Befolkning238 119 (2010)
Høyde o.h.14 meter
Nettsidewww.ajman.ae
Posisjonskart
Ajman ligger i De forente arabiske emirater
Ajman (by)
Ajman
Ajman (De forente arabiske emirater)
Kart
Ajman
25°23′58″N 55°28′47″Ø

Ajman (arabisk: عجمان‎) er hovedstaden i emiratet Ajman i De forente arabiske emirater, og ligger på kysten av Persiagulfen, umiddelbart nord for nabobyen Sharjah som den er sammenvokst med. Ajman er foruten emirathovedstad en betydelig havne- og skipsfartsby, med et av de viktigste maritime clustrene i hele Persiagulfen. Ajman er også i en viss grad pendlerforstad til storbyområdet Dubai, men planlegger en rekke store utviklingsprosjekter for å tiltrekke investeringer og virksomhet.

Så sent som i 1980 hadde byen 30 000 innbyggere, men Ajman er idag landets femte mest folkerike by med om lag 240.000 innbyggere (2008), og om lag 360 000 om man medregner forstedene rundt byen. Om lag 95% av befolkningen i hele emiratet bor i storbyområdet Ajman, som har et bebygd areal på om lag 100 km².

I Ajman ligger en naturlig havn rundt et elveleie som går inn fra Persiabukta, og her har man anlagt Ajman Free Zone med spesielle skatte- og eiendomsregler for utenlandske investorer og selskaper, etter modell av Jebel Ali Free Zone i Dubai.

Palasset til emir Humaid bin Rashid Al Nuaimi av Ajman ligger litt utenfor byen. En egen internasjonal flyplass er under planlegging.

I Ajman ligger Medical University (GMU) fikk universitetsstatus i 2008 og har eget universitetssykehus, som er landets fremste medisinske behandlingsinstitusjon.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wadi Online[død lenke] – Medical university hails decade of success .