Aioli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aioli
Aioli og oliven

Aioli (fra katalansk: allioli, i betydningen hvitløk og olje) er en kald saus med opprinnelse i nordøstre Spania, områdene rundt Catalonia og Valencia, Provence og deler av Italia.

Ingredienser[rediger | rediger kilde]

Sausen består tradisjonelt kun av hvitløk, salt og olivenolje. Ofte inngår også egg og sitronsaft eller eddik i ingrediensene, men noen hevder at dersom det er brukt egg er det ikke aioli, men hvitløksmajones. Det finnes en rekke ulike varianter og kryddertilsetninger.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Aioli nytes gjerne til grillet eller stekt kjøttmat og tapas. Den nytes også som dipp.

Grunnoppskrift[rediger | rediger kilde]

Hvitløk knuses i en morter og emulgeres med salt og olivenolje. I dag lages ofte aioli i en food processor eller blender, men noen tradisjonalister mener at dette ikke gir det samme resultatet.

Kjemi[rediger | rediger kilde]

I likhet med majones er aioli en emulsjon, det vil si en blanding av to væsker som normalt ikke er løselige med hverandre. I dette tilfellet olje og vann. Forskjellen ligger i at i majones kommer emulgatorene fra eggeplommen, mens i tradisjonell aioli er det bare de emulgatorene som finnes i hvitløken som skaper emulsjonen. På grunn av dette er det mer krevende å lage tradisjonell aioli, og dette er årsaken til at mange inkluderer egg i oppskriften.