Hopp til innhold

Aimagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aimagh (eller Eimak, Aimaq) er en persiskspråklig nomadisk eller seminomadisk stamme blandet med iranske og mongolske forfedre som bor i de nordlige og nordvestlige afghanske høylandene rett nord for Herat. De er også i nær slekt med hazarene i Ghor, Farah, Herat, Badghis, Faryab, Jowzjan og Sar-e Pol. Navnet er mongolsk for klan eller del av stamme.

De var opprinnelig kjent som chahar (de fire) Eimaks fordi der var fire stammer: Taimani (dominerende blant befolkningen av Ghur), Ferozhkoi, Temuri og Jamshidi. Anslag over befolkningens antall varierer mellom 250 000 og 2 millioner. Usikkerheten skyldes en flere hundre år lang undertrykkelse av hazarene, derfor blir noen aimagher klassifisert offisielt som tadsjiker eller persere. De er sunni-muslimer i motsetning til hazarene som er sjia. De er et modig, vilt folk og respekterte krigere.

Etterfølgende afghanske regjeringer (stort sett dominert av etniske pashtoer) har spilt på at aimaghene og hazarene har tilhørt to forskjellige retninger innen islam og har ført dem opp som forskjellige nasjonaliteter i listen over etniske grupper i Afghanistan og på den måten redusert størrelsen på hazara-befolkningen i prosent av den nasjonale befolkningen.