Afroamerikansk engelsk dagligtale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afroamerikansk engelsk dagligtale
Brukt iUSA
Skriftsystemdet latinske alfabetet
Språkkoder
Glottologafri1276

Afroamerikansk engelsk dagligtale (engelsk: African-American Vernacular English, AAVE,[1] også kalt Black English Vernacular (BEV), Ebonics eller Black English) er en varietet av engelsk dagligtale, spesielt i urbane miljøer, brukt av de fleste afrikansk-amerikanere i arbeider- og middelklassen. Uttykket Ebonics kommer av ordene ebony (ibenholt) og phonetics (fonetikk). Uttalen påminner en del om den amerikansk-engelske dialekten som brukes i det sørlige USA, men prates av mange afroamerikanere i hele USA. Ebonics påminner også om de forskjellige kreol-varianter av engelsk som brukes over hele verden.

Å ha sitt eget unike grammatiske vokabular og aksentfunksjoner, er ansett som mer uformell og avslappet versjon i en sosilingvistisk sammenheng.[trenger referanse]

Dialekten deler en stor del av sin grammatikk og fonologi med landlige dialekter av det sørlige USA, på grunn av historiske forbindelser som Afro-Amerikanere har til regionen, men ordforrådet har også visse aspekter fra visse vestafrikanske språk. Bruken av denne dialekten i det amerikanske skoleverket er fortsatt et kontroversielt tema.

Ebonics har likevel blitt populært gjennom hiphop- og rapmusikk og anvendes i visse tilfeller også av den ikke-fargede befolkningen. Rapperen Big L har laget en låt som inneholder en rekke slanguttrykk fra Ebonics og dette er da også navnet på låten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gordon, Matthew J. Labov: A Guide for the Perplexed. Bloomsbury. s. 215. ISBN 978-1-4411-5852-9.