Aetalionidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aetalionidae
Aetalionidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aetalionidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Sikader
Antall arter: ? i verden
ikke i Norge
Habitat:
Utbredelse: Amerika og Sørøst-Asia
Delgrupper:

Aetalionidae er en familie av sikadene (Auchenorrhyncha). De lever av plantesaft som de suger ut av bladnerver eller stenglen på planter. Plantesugere har ufullstendig forvandling. Gruppen er bare kjent fra Amerika og Sørøst-Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De ligner på hornsikader (Membracidae) men skiller seg fra disse ved at forlåret er vokst sammen med hofteringen (trochanter), ved at scutellum er helt udekket (delvis tildekket hos Membracidae) og ved visse trekk ved kjønnsorganene. De skiller seg fra dvergsikader (Cicadellidae) ved at de har tre eller færre rader med børster på bakleggen (dvergsikadene har fire rader). Noen arter har hornlignende kjøler på thorax.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre sikader lever de av å suge sevje fra planter. I denne gruppen er det vanlig at hunnen vokter over eggene hun har lagt. Noen arter skiller ut honningdugg og blir passet på av maur, bier og veps som spiser denne. Disse insektene er ofte selskapelige. Enkelte arter er regnet som skadedyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien er utbredt i to skilte områder, varme områder av Amerika og Sørøst-Asia. I Nord-Amerika finnes det sju arter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]