Aerial Experiment Association

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AEA-medlem John Alexander Douglas McCurdy ved stikka på AEA Silver Dart under en flyoppvisning nærheten av Toronto, Canada, august 1911. Styrbord side viser skulderåket, balanseroret er synlig ved siden av piloten.

Aerial Eksperiment Association (AEA) var en kanadisk-amerikansk luftfartsorganisasjon med fokus på forskning. Den ble etablert 30. september 1907 etter initiativ av dr. Alexander Graham Bell.[1]

AEA bygde flere forskjellige fly i rask rekkefølge med hvert medlem som oppdragsgiver, konstruktør og bygger. AEA innførte viktige tekniske nyvinninger, sesielt balanserorene og trepunkts underderstell.

Ifølge Bell, AEA var det en «co-operative scientific association, ikke for de få, men for kjærligheten til kunsten og gjøre hva vi kan for å hjelpe hverandre.»[2] Selv om AEA ikke hadde noen betydelig kommersiell innflytelse, etablerte ett medlemmene, Glenn Curtiss, senere en stort og vellykket produksjonsbedrift, Curtiss Aeroplane and Motor Company. AEA ble oppløst 31. mars 1909.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

AEA ble etablert da John Alexander Douglas McCurdy og hans venn Fredrik W. "Casey" Baldwin, utdannet ved University of Toronto bestemte seg for å tilbringe sommeren i Baddeck, Nova Scotia. McCurdy hadde vokst opp der og hans far var personlig sekretær for dr. Bell. Han hadde vokst opp i nærheten av Bells og ble godt mottatt i deres hjem. En dag, som de tre satt med Dr. Bell og diskutererte luftfartens problemer foreslo Mabel Bell, Alexander's kone å opprette en formell forskningsgruppe for å dra fordel av deres kollektive idéer. For at AEA skulle være økonomisk uavhengig lovet hun et bidrag på 35 000 dollar (tilsvarte 920 000 dollar 2015 for å finansiere foreningen, med 20 000 dollar omgående og resten etterhvert.[3][4][5]

Glenn Curtiss, en amerikansk motorsykkelkonstruktør og produsent og anerkjent ekspert på bensinmotorer ble rekruttert som medlem. Curtiss hadde besøkt brødrene Wright motorproblermer og tilbudt sin 50 h/k motor. Wilbur avslo og sa at deres egen passet bedre. Brødrene forstod ikke at AEA kom til å bli en alvorlig konkurrent. Bell skrev til president Theodore Roosevelt for å få en nyutdannet offiser, Thomas Selfridge overført til Baddeck. Selfridge ble plassert ved Aeronautical Division US Signal Corops i august, to dager etter eksamen og sendt til Nova Scotia. Et år senere, i september 1908, mens han fløy som passasjer med Orville Wright på en demonstrasjonstur for den amerikanske hæren ble han ble den første personen som ble drept i en flyulykke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Milberry 1979, pp. 12–13.
  2. ^ Milberry 1979, p. 13.
  3. ^ Gillis, Rannie.
  4. ^ "First Airplane Flight In Canada." Arkivert 19. desember 2009 hos Wayback Machine.
  5. ^ Toward 1984, pp. 141–155.