Adventelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adventelva like øst for Longyearbyen. I forgrunnen ligger Isdammen, Longyearbyens hovedvannkilde

Adventelva er ei elv på SpitsbergenSvalbard. Den er rundt 38 kilometer lang og har sitt utspring vest for fjellet Fonnhetta. Elva renner derfra i hovedsakelig vestlig retning gjennom Adventdalen til den munner ut i Adventfjorden ved Longyearbyen. Underveis tar den opp en rekke sideelver, hvorav de mest kjente er Endalselva, Todalselva og Bolterelva, som alle kommer fra inn sør øst for Longyearbyen.

Både Adventelva og Longyearelva kan hver for seg tilføre Adventfjorden inntil 2 - 3,5 m³/sek i flomsesongen på forsommeren.[1]

Adventelvas løp er typisk for de fleste større elver på Spitsbergen. Den ligger i en bred, flatbunnet dal med mye løsmasser, hvor elva brer seg utover i et sterkt forgreinet elveløp som stadig endrer seg. Det går vei langs sørsida av elva fra Longyearbyen til østsida av Bolterdalen.

Elva har navn etter Adventfjorden, som er en forvanskning av Adventure Bay. Navnet stammer sannsynligvis fra den engelske hvalfangstskuta «Adventure», som var stasjonert i Isfjorden i 1656.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jan Marcin Weslawski, Adventfjorden - Arctic Sea in the Backyard - hefte utgitt av Polske oseanografiske institutt, Svalbard museum, m.fl, Sopot, 2011, side 7.
  2. ^ Adventelva Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 8. mars 2013
  3. ^ Adventfjorden Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 8. mars 2013