Adresseendring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Adresseendring betegner i Norge endring av en persons eller et foretaks bosteds- eller kontoradresse.[1] [2][3][4][5] Melding om adresseendring kalles også flyttemelding.[6]

Endringen skyldes oftest at noen har flyttet til ny bolig. Adresseendring kan også skyldes at kommunen har endret gatenavn eller husnummer, eller at Posten Norge har endret postnummeret i området. I 2012 er det fremdeles rundt 600 000 mennesker som bor på et sted uten gate- og veiadresse. Disse vil få ny adresse etter hvert som kommunene vedtar nye adresser for området. Postadressen endres også ved leie av postboks.

Totalt flytter rundt 650 000 mennesker i Norge i løpet av et år.[trenger referanse]

Plikt til å melde adresseendring[rediger | rediger kilde]

Som norsk statsborger er du pliktig til å melde adresseendring til Folkeregisteret senest 8 dager etter at du har flyttet.[7] For å få post på ny adresse er det i tillegg nødvendig å melde adresseendring til Posten senest 4 dager før du flytter. Dette er også grunnlaget for ettersending av post fra gammel til ny adresse.

Flyttemelding til Folkeregisteret sendes via Altinn, den norske tjenesten for å levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter. Adresseendring til Posten skjer via posten.no. Det er krav om pålogging via BankID eller MinID for melding av adresseendring.

For de som ikke har tilgang til elektroniske løsninger, finnes det blankettbaserte løsninger for flyttemelding og adresseendring både hos skattekontorene og Posten.

Flyttehjelpen (på posten.no) og Flyttemeldingen.no er konkurrerende tilbud som begge legger til rette for å sende melding om flytting til bedrifter og organisasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vil du ha post fra NAV til en annen adresse?». NAV (norsk). Besøkt 16. oktober 2020. «Varige adresseendringer melder du alltid til folkeregisteret.» 
  2. ^ «Nå kan du melde adresseendring til Folkeregisteret og Posten ett sted». Regnskap Norge AS. 28. november 2019. Besøkt 16. oktober 2020. «Tidligere har det vært nødvendig å melde flytting både til Folkeregisteret og Posten hver for seg. Årlig mottar Posten mer enn 650.000 flyttemeldinger, mens Folkeregisteret mottar rundt 500.000 adresseendringer. Nå er det omsider slutt på dette dobbeltarbeidet. Den nye flyttemeldingstjenesten hos posten.no går ut på at den som melder flytting herfra, kan velge å gi et samtykke til at Posten deler adresseendringen med Folkeregisteret.» 
  3. ^ «Meld adresseendring til oss når du skal flytte». Posten.no (norsk). Besøkt 16. oktober 2020. 
  4. ^ Bringnorge. «Varig adresseendring». bring.no (norsk). Besøkt 16. oktober 2020. «Skal bedriften flytte, endre postadresse eller leie postboks må du bestille Varig adresseendring.» 
  5. ^ «Vilkår for varig adresseendring». Posten.no (norsk). Besøkt 16. oktober 2020. «Varig adresseendring innebærer registrering av ny permanent postadresse og videresending av post fra gammel til ny postadresse innenlands eller i utlandet. Tjenesten kan brukes av privatpersoner og kan omfatte en, flere eller alle personer i en husstand. Avtale om adresseendring regnes som inngått når Posten har mottatt bestilling med korrekte og fullstendige opplysninger, og Posten har sendt bekreftelse til kunden.» 
  6. ^ «Flytte i Norge». Skatteetaten (norsk). Besøkt 16. oktober 2020. «Hvis du skal flytte, må du sende flyttemelding til Folkeregisteret. Flyttemeldingen må du sende tidligst 31 dager før og senest 8 dager etter du har flyttet.» 
  7. ^ «Flytte | Norge.no». www.norge.no. Besøkt 16. oktober 2020. «Hovudregelen er at du må melde frå om flytting til folkeregisteret (skatteetaten) innan 8 dagar etter at du har flytta. Det er ulike reglar for melding om flytting om du flytter innanlands, innan Norden eller til land utanfor Norden. | Flytting innan Noreg: Du må sende flyttemelding til skatteetaten innan 8 dagar etter at du har flytta. Du kan også melde adresseendring til folkeregisteret og Posten samtidig på posten.no.»