Adidas Superstar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adidas Superstar

Adidas Superstar er en skotype fra Adidas. Skoene ble først lansert i 1969 som en basketballsko i hi-topversjon, kalt Pro Model. Året etter kom Superstar på markedet i en low-cut, lav utgave. Senere kom det også en mid-cut kalt Pro Shell med borrelåsstropp.

Hi-topversjonen Pro Model ble på 1970-tallet en ledende sko i amerikansk basketball, såvel i college som NBA. Skoen ble brukt av baskelballegender som Jerry West, Wilt Chamberlain og Oscar Robertson.[1] Dominansen fikk Nike til å skjerpe konkurransen, og kjøpte seg merkbart inn i NBA og tok stadig flere markedsandeler utover 1980-tallet. Det toppet seg med signeringen av Michael Jordan, og basketballskoen Air Jordan, som er tidenes besteselgende basketballsko.[2] Superstar fortsatte å tape i markedet helt til hiphop-bandet Run DMC slapp den uavhengige singelen «My adidas» fra albumet Raising Hell i 1986, og gav skoen ny status, ikke minst i nye miljøer[1]. Bandet ble knyttet til Adidas som en av de første ikke-sportsorienterte merkedsavtalene i firmaets historie.

Selv om skoen ble lansert for sportsaktiviteter, og spesielt basketball, er skoen i dag mye brukt som en fritidssko. For en del skointeresserte er den også et samleobjekt. Vanlig brukt kallenavn er shelltoe på grunn av det gummierte tåpanelet

Den skoen som i dag selges under navnet Superstar avviker mye fra den modellen som først ble lansert for 38 år siden. Dagens modell kommer i en rekke utgaver, fra retroutgavene Superstar 80s og Superstar Vintage, til Superstar I, II, TL, ST, Skate, og Wide. Superstar 80s er den mest autentiske på grunn av detaljer som fraværende maljer, mindre bomullspolstring, flatere og gulnet såle og et tåpanel som er kortere, høyere og festet med tre sømmer i front. Størrelsen og artikkelnummeret var tidligere også trykt på linningen og viste skoene at ikke var laget i Sørøst-Asia. Det er heller ikke funnet plass til trekløversymbolet som figurte på de fleste adidasprodukter fra 1970- og 80-tallet og fram til 1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «N.B.A.; OFF THE DRIBBLE». The New York Times.com. 7. januar 2007. Besøkt 12. april 2008.  engelsk
  2. ^ «A Run for Their Money». The Wall Street Journal. 21. mars 2008. Besøkt 14. april 2008.  Bokomtale av «Sneaker Wars», Barbara Smit, mars 2008, ISBN 9780061246579 (engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]