Adam Elsheimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adam Elsheimer
Adam Elsheimer self portrait 01.jpg
Selvportrett, 1606-07
Født18. mars 1578[1]Rediger på Wikidata
Frankfurt[2]Rediger på Wikidata
Død11. des. 1610[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (32 år)
Roma[7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt San Lorenzo in LucinaRediger på Wikidata

Den hellige familie med Johannes døperen, ca 1599

Adam Elsheimer (født 18. mars 1578 i Frankfurt am Main, død 11. desember 1610 i Roma) var en tysk hessisk maler i barokken.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Elsheimer var den eldste av ti barn. Faren var skreddermesterens Anton Elsheimer og hans hustru Maria, født Reuß. Det er litt ukjlart om han ble født i rheinhessiske Wörrstadt eller i Frankfurt am Main. Men navnet vitner om en slektsbakgrunn fra den rheinhessiske landsby Elsheim. Faren var tilflyttet Frankfurt i 1677 fra Wörrstadt.[8]

Maler[rediger | rediger kilde]

Elsheimer ble i første omgang utdannet hos maleren Philipp Uffenbach i fem år i hjembyen Frankfurt am Main. Siden ble han påvirket av de nederlandske landskapsmalerne. Han var på studiereise med korte opphold i München (1598) og Venezia. Fremfor alt utviklet han sin egen stil i Roma, der han slo seg ned i 1600 og bodde til han døde ti år senere.

Haqn giftet seg i 1606 Carla Antonia Stuart (italiensk: Stuarda), en dame fra Fankfurt med skotske forfedre. Elsheimer levde i stadig pengenød.

Blant hans venner var blant andre dr. Johannes Faber og malerkollegaen Peter Paul Rubens. En av hans disipler var Hendrick Goudt, som gjorde syv av hans malerier kjent rundt om i hele Europa ved å utferdige kobberstikk med dem som forelegg. Blant de andre av hans tallrike disipler kan nevnes Cornelius van Poelenburgh og Johann König.

Elsheimer malte for det meste landskap med bibelske, mytologiske eller sjangernære emner i små formater. Figurene er ofte velkomponerte hva gjelder landskapet. Blant hans eldre maleri merker man seg Den hellige familie med Johannes døperen fra før 1600.

I senere år tok Elsheimer inn det italienske stillandskapet med ruiner og lignende. Gjennom påvirkning fra den italienske chiaroscuro-retningen, med maleren Caravaggio i fremste rekke, studerte Elsheimer den dunkle lyssetting og nådde på det vis frem til en dyp og stemningsfull virkning. Bilder av det slaget ble hans fremste verk fra de senere årene; så som Den barmhjertige samaritaner, Gjeter som blåser på skalmeie og forskjellige motiver fra Tivoli.

Elsheimer var også en dyktig tegner og etser. I sine grafiske blader lot han landskapsmotivene få en mer fremstående plass enn i maleriene. I Roma, der hans kunst aldri fikk noe virkelig gjennombrudd, kom han likevel til å påvirke andre kunstmalarere. Bland dem var Pieter Lastman, Peter Paul Rubens og senere Claude Lorrain. Gjennom Lastman kom Elsheimer også til å få innvirkning på Rembrandts malerkunst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ RKDartists, «Adam Elsheimer», RKD kunstner-ID 26076[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 30813, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ http://www.lagis-hessen.de/pnd/118810936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]