Ableton Live

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ableton Live
Utvikler(e)Ableton
Nyeste versjon12.0.1 (15. mars 2024)[1]
PlattformMicrosoft Windows, macOS
OperativsystemMicrosoft Windows macOS
Skrevet iC++
SjangerMusikkarbeidsstasjon
TypeMusikkarbeidsstasjon
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.ableton.com (mul)

Ableton Live er en loop-basert sequencer til Mac OS og Windows utviklet av Ableton. Ulikt andre sequencere er Live utviklet med tanke på live-opptredener i tillegg til tradisjonelt studio-opptak.[2]

Konsept[rediger | rediger kilde]

Lives unike brukergrensesnitt kommer av det faktum at det først og fremst er utviklet for bruk i live-opptredener i tillegg til vanlig produksjon. Live er spesielt egnet til å ta opp og bearbeide lydkilder (samples) i sanntid, og understøtter slik improvisasjon og komposisjon umiddelbart under en fremføring. Det kan betjenes med mus og tastatur, men kan også fjernstyres fra en MIDI-kontroller, eller direkte fra et musikkinstrument med MIDI-grensesnitt.

Det er to vinduer som er kjernen i Live: arrangørvinduet og «session»-vinduet. Session-vinduet brukes til organisering av lyder eller samplinger. Arrangørvinduet brukes til opptak og videre redigering.

Instrumenter og effekter[rediger | rediger kilde]

Standardpakken kommer med to instrumentsamlinger, Impulse og Simpler. Impulse er en standard tromme-sequencer med de lydene en forventer fra et trommesett. Simpler er en enkel sampler. Flere instrumenter, som f.eks en mer avansert sampler, synthesizere og tromme-sequencere kan kjøpes til separat.

De innebygde effektene er forholdsvis velkjente musikkeffekter, slik som kompressorer og reverb. I tillegg er det enkelt å bruke VST-plug-ins.

Live Intro[rediger | rediger kilde]

Med versjon 4 kom også Live LE, en enklere og billigere utgave av Live, ment for amatør-markedet, den nyeste versjonen har betegnelsen Live Intro. Den har noen begrensninger i forhold til Live 8, som for eksempel maksimalt 64 lydspor, og at den har stereo inn- og utganger i stedet for et ubegrenset antall. Den har også noen begrensninger hva gjelder plug-ins og effekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]