Abimelek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Abimelek er tre personer i Bibelen, to filisterkonger og en israelitt. Navnet blir også brukt om filisterkongen Akisj en gang, i innledningen på Salmene 34.

  1. Abimelek, en filisterkonge i GerarAbrahams tid. Abraham sa at Sara var hans søster og ikke hans kone. Kongen ønsket så å ta henne til kone, men da det kom frem at hun altså var Abrahams kone, sørget han for at ikke noe slikt skulle skje. Abraham sluttet en pakt med Abimelek, og stedet hvor det skjedde ble Beer-Sjeba.
  2. Abimelek, en filisterkonge i Gerar på Isaks tid, ifølge en tradisjon sønn av den førstnevnte. Isak sa at Rebekka var hans søster og ikke hans kone. Senere avslørte filisterne dette da Isak kjærtegnet Rebekka. Isak sluttet også en pakt med denne kongen.
  3. Abimelek, sønn av Gideon, som etter farens død urettmessig forsøkte å gjøre seg selv til konge. Han sørget for å drepe 69 av sine brødre, bortsett fra Jotam, som unnslapp. I tre år kjempet han for sitt styre, men til slutt, da han kriget mot byen Tebes, døde han etter at en kvinne kastet en kvernstein i hodet på ham.