Abdullah Qardash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abdullah Qardash
Født1967Rediger på Wikidata
Tal Afar
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetIrak
Medlem avDen islamske staten Irak
Den islamske staten Irak og Levanten

Abdullah Qardash (født i 1967 i Tal Afar i Irak) er en irakisk islamist og høyerestående medlem av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Han var tidligere aktiv i den væpnede islamistgruppa Ansar al-Islam, men ble arrestert av amerikanske styrker og satt i det beryktede Camp Bucca-fengselet, et fengsel som ble beskrevet som et et drivhus for hevnlyst og islamsk ekstremisme.[1] Da han slapp ut i 2007 sluttet han seg til jihadistgruppa Islamsk Stat i Irak som senere utviklet seg til Den islamske Stat (IS). Han fikk en viktig rolle i å forme organisasjonen og ble utnevnt til «guvernør» for området Hasakah i Syria som var under IS-kontroll. Han fikk flere sentrale posisjoner i IS og fungerte som nestleder av gruppa frem til Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i 2019. Det er antatt at han tok over som leder etter Baghdadis død.[2]

Lite er kjent om Qardash, som også skal ha gått under navnet Hajji Abdullah al-Afari. Det er antatt at han har studert islamske studier i Mosul.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The American prison that became the birthplace of Isis». The Independent (engelsk). 4. november 2014. Besøkt 14. november 2020. 
  2. ^ NTB (28. oktober 2019). «Medier: Abdullah Qardash er IS' nye leder». www.abcnyheter.no (norsk). Besøkt 14. november 2020.