Abdullah Mehsud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abdullah Mehsud
Født1974Rediger på Wikidata
Sør-Waziristan
Død24. juli 2007[1]Rediger på Wikidata
Balutsjistan
PartiTaliban
NasjonalitetPakistan

Abdullah Mehsud var en afghaner som var en leder i Taliban. Han sprengte seg selv i luften 24. juli 2007[2] etter at pakistanske sikkerhetsstyrker omringet huset hans i byen Zhob i Balutsjistan-provinsen.

Amerikanske talsmenn beskriver Mehsud som en av flere arrestanter som har vært holdt i de amerikanskje fangeleirene i Guantanamo Bay detention campCuba, selv om navnet hans ikke fremstår på noen av de offisielle listene over fanger.[3][4][5][6]

Mehsud mistet et ben på grunn av en landmine da han sloss mot det Nordise Alliansen i Afghanistan i 1996. Mehsud overga seg til Abdul Rashid Dostum i desember 2001 og ble sent for avhør til Guantanamo Bay detention campCuba.

Til tross for sin bakgrunnshistorie ble Mehsud løslatt i mars 2004 og returnert til en høyere lederrolle i Taliban. En trodde at han oppholdt seg i det nordre Waziristan, en del av Pakistan sine «stammeområder». En gruppe som Mehsud ledet tok to kinesiske ingeniører til fange, disse jobbet med å bygge en dam i det sørlige Waziristan. En av ingeniørene ble drept under et mislykket redningsforsøk, mens den andre ble reddet uskadet.

Mehsud er også anklaget for et angrep mot den pakistanske innenriksministeren Aftab Ahmad Khan Shrpao, som drepte 31 mennesker og såret mange flere.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]