Aafia Siddiqui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aafia Siddiqui
Afia-grad-01a.jpg
Født2. mars 1972[1]Rediger på Wikidata (48 år)
Karachi[2]Rediger på Wikidata
Ektefelle Amjad Mohammed KhanRediger på Wikidata
Barn Ahmed SiddiquiRediger på Wikidata
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, Brandeis UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse HjerneforskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet PakistanRediger på Wikidata

Aafia Siddiqui (født 2. mars 1972) er en amerikansk-utdannet pakistansk forsker som ble dømt for overfall med hensikt å myrde sine amerikanske forhørsledere i Afghanistan.

Siddiqui kom inn i USA med et studentvisum i 1990 og hun skulle ta både lavere og høyere utdannelse. Hun slo seg ned i Massachusetts og studerte ved Massachusetts Institute of Technology. Hun mottok sin doktorgrad i nevrovitenskap fra Brandeis University i 2001. Siddiqui ble beskrevet som en hengiven muslim som var engasjert i islamsk veldedighetsarbeid. Siddiqui flyttet tilbake til Pakistan i 2002. Hun forsvant sammen med sine tre små barn i mars 2003. Det er blitt hevdet at hun ble kidnappet av pakistansk politi i samarbeid med FBI, og holdt fanget i en av USAs fangeleirer i Afghanistan, Bagram. Hennes barn ble separert fra henne og det fryktes at den yngste av dem, Suleman, på bare 6 måneder døde under kidnappingen. I Bagram ble det rapportert fra flere tidligere fanger at hun ble utsatt for tortur og psykisk mishandling kort tid etter hennes onkel, Khalid Sheikh Mohammed, ble arrestert i Pakistan.

Khalid Sheikh Mohammed nevnte Siddiqui under avhør, og kort tid senere ble hun oppført på listen over Most Wanted Terrorists av FBI. Hennes oppholdssted ble rapportert å være ukjent i mer enn fem år, men det er nå flere vitner som kan bekrefte hennes kidnapping og fangeskap. Hun ble funnet vandrende med sin sønn i byen Ghazni og arrestert i juli 2008 i Afghanistan. Under arrestasjonen fant afghansk politi blant annet oppskrifter på konvensjonelle bomber og masseødeleggelsesvåpen, samt instruksjoner om hvordan det er mulig å skyte ned amerikanske droner. Aafia selv hevder dette er bevismateriale som ble plantet på henne da hun ble tatt inn til avhør. Andre har også fremmet denne påstanden.

Hun ble aldri tiltalt for terror eller tilknytning til Al Qaeda som FBI tidligere hadde hevdet. Siddiqui ble den 31. juli 2008 tiltalt i District Court for Southern District of New York. Anklagene gjaldt overfall med et dødelig våpen og forsøk på å drepe amerikansk personell. Hun ble fløyet til New York 6. august, og siktet den 3. september 2008, for to tilfeller av drapsforsøk av amerikanske statsborgere. Siddiqui ble dømt til 86 års fengsel i 23. september 2010. En rettssak som ble fordømt av flere menneskerettighetsorganisasjoner, hvorav blant annet Amnesty International.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]