Aadel Bülow-Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aadel Bülow-Hansen
Født24. sep. 1906[1]Rediger på Wikidata
Død18. nov. 2001[1]Rediger på Wikidata (95 år)
Beskjeftigelse FysioterapeutRediger på Wikidata
Far Victor Bülow-HansenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Aadel Wilhelmine Bülow-Hansen (født 24. september 1906, død 18. november 2001) var en norsk fysioterapeut. Hun er verdenskjent for å ha utarbeidet norsk psykomotorisk fysioterapi sammen med psykiater Trygve Braatøy, i årene 194753.[2][3][4]

Gjennom sin praksis hadde Bülow-Hansen sett hvor viktig pusten var for fysioterapeutisk behandling. En kontrollert respirasjon var blant annet medvirkende til å holde fast ved dårlige spenningsmønstre i kroppen. En kontrollert pust kan også betraktes som kontroll av følelser. Bülow-Hansen var opptatt av mennesket som helhet, og likte ikke tanken på kropp og psyke som to atskilte deler.

Selv om hun ikke hadde skolegang utover Christiania Orthopediske og Medico Mekaniske Senter, leste hun mye og var opptatt av litteratur. Hun vokste opp i et borgerlig miljø, der faren var lege med stor kontaktflate. Hun beveget seg i «de øvre sjikt». Selv samarbeidet hun tett med leger og psykiatere, men hadde lite til overs for psykologer, som hun syntes behandlet pasientene for teoretisk.

Under krigen jobbet hun sammen med dr. H. Seyffarth for å finne en tilfredsstillende behandling for yrkesnevrose, som var et økende problem. Hun syntes ikke hun kom noen vei med disse pasientene, men forsto tidlig at det måtte være en sammenheng mellom muskelspenninger, respirasjon og psykiske traumer.

Bülow-Hansen var vital og levende opptatt av faget, til tross for sin høye alder. Hun jobbet mye med pasientene og aldri etter noen oppskrift. Hun tok pasientene hver for seg og hadde ikke teorien, men pasienten i sentrum.

Alle snakker om hendene til Bülow-Hansen, og fremhever måten hun brukte dem på. Hun hentet mye ny kunnskap ut fra det hun kjente med hendene, en kunnskap som i perioder har vært nedprioritert i fysioterapien. Hennes råd var at vi må prøve oss fram: «Er det noe du ikke forstår, klø deg i hodet og prøv å forstå. Og les anatomien!»

Hun ble som første fysioterapeut utnevnt til ridder 1. Klasse av St. Olavs Orden, og i 2000 ble hun valgt som århundrets fysioterapeut i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Aadel_Bülow-Hansen[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Aadel Bülow-Hansen». Store norske leksikon. Besøkt 1. februar 2019. 
  3. ^ «Trygve Braatøy». Norsk biografisk leksikon. 29. september 2014. Besøkt 1. februar 2019. 
  4. ^ «Psychomotor Physiotherapy». Encyclopedia of Pain. Encyclopedia of Pain. 2007. s. 2058. ISBN 978-3-540-43957-8. doi:10.1007/978-3-540-29805-2_3644.