A Master Builder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A Master Builder
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA USA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJonathan Demme
ManusforfatterWallace Shawn
Basert påHenrik Ibsens skuespill Byggmester Solness
SjeffotografDeclan Quinn
KlippTim Squyres
Foran kamera
MedvirkendeWallace Shawn
Julie Hagerty
Andre Gregory
Lisa Joyce
Annen informasjon
Totalomsetning$46,874[1]
Prod.selskapWestward Productions
Ibsen Project
Eksterne lenker

A Master Builder er en amerikansk dramafilm fra 2013, i regi av Jonathan Demme. Den bygger på Henrik Ibsens skuespill, Bygmester Solness, og har Wallace Shawn, Julie Hagerty og Andre Gregory i hovedrollene. Filmen omhandler forholdet mellom en aldrende arkitekt og en yngre kvinne. Skuespillet hadde opprinnelig premiere i 1893.

A Master Builder hadde premiere på filmfestivalen i Roma 11. november 2013 under tittelen Fear of Falling.[2] Abramorama utgav filmen i New York 23. juli 2014.[3] I februar 2015, etter en begrenset utgivelse på flere kinoer i flere byer i USA, ble filmen utgitt for distribusjon på videostreaming via Amazon.[4]

Andre Gregory sa at han ble trukket til skuespillet på grunn av dets alder og temaene om forsoning.[5] Gregory sa om Joyce at hun er «imponerende» og håper at hennes karriere tar av, og Demme sa at de alle ble «meget imponert» av hennes framførelse.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Halvard Solness (Shawn) er en aldrende arkitekt i en mindre by i Norge. Han har klart å oppnå en viss ry og lokal anseelse. Solness har lenge vært gift med Aline (Hagerty) En dag, under et besøk av sin venn, doktor Herdal, får han også besøk av Hilde Wangel - en ung kvinne på 24 år fra en annen by som doktoren omgående kjenner igjen etter en nylig reise dit.

Kort etter drar doktoren og Solness blir alene igjen med Hilde. Hun minner ham om at de ikke er fremmede og at de tidligere hadde møttes i hennes hjemby for ti år siden da hun var 14 år. Når Solness ikke svarer henne kjapt nok minner Hilde ham om at han på ett tidspunkt hadde kommet med tilnærmelser overfor henne og tilbudt et romantisk mellomspill under et møte, noe hun trodde på. Han benekter dette. Hilde overbeviser ham gradvis om at hun kan assistere ham med hans hjemlige plikter og han tar henne med seg hjem.

Under oppføringen av hans seneste prosjekt, hvor spisse tårn inngår, får Hilde vite at Solness lider av akrofobi, en morbid frykt for ekstreme høyder, men oppmuntrer ham likevel til å bestige tårnene helt til toppen under den offisielle åpningen av den nylig ferdigstilte bygningen. Solness begynner, inspirert av hennes ord, sin klatring mot toppen av tårnene.

Det er her man vil finne ut at i virkeligheten har mesteparten av filmen utspilt seg inne i Hildes hode, og at Solness aldri har forlatt senga fra den første scenen i filmen og døde i samme øyeblikk som Hilde, i sitt hode, tror at han har hengt opp kransen på det nye huset som han bygde til sin hustru. Dette er symbolsk på den måte at han hadde oppnådd en fredelig og utrolig løsning på sin egen lykke og lykken til de omkring ham.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser, oppgir at 81% av 26 undersøkte anmeldere gav filmen positive anmeldelser. Gjennomsnittskarakteren er 7/10.[7] Metacritic gav den 62/100, bygd på 11 anmeldelser.[8] David Edelstein i New York skrev at filmen «frambringer Ibsens geni på lerretet på en måte jeg aldri trodde var mulig».[9] Jay Weissberg i Variety kalte den «innsnevret og uinspirert».[10] Stephen Holden i The New York Times hevdet at Shawn «anvender listige fingerferdigheter for å score moralske poeng».[11] Jordan Mintzer i The Hollywood Reporter skrev: «Wallace Shawn skinner i dette velspilte stykket av filmet teater».[12] Magasinet Architectural Record gav filmen en blandet anmeldelse og valgte ut Julie Hagertys framførelse mot Wallace Shawn som eksepsjonell.[13]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]