ANZUS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

██ Medlemsland i ANZUS.

ANZUS, forkortelse for Australia, New Zealand, United States Security Treaty, er en militærallianse som knytter Australia og USA, og adskilt Australia og New Zealand, til et militært samarbeid ved forsvaret av stillehavsområdet, selv om avtalen i dag oppfattes som gjeldende for militære angrep uansett område. Alliansen ble undertegnet 1. september 1951 og trådte i kraft i april 1952. Organisasjonens hovedkontor ligger i Canberra i Australia.

Alliansen var opprinnelig en fullstendig forsvarspakt mellom tre nasjoner, men etter uenigheter mellom USA og New Zealand i 1984 om retten til amerikansk krigsskip som var væpnet med atomvåpen eller drevet av atomkraft, til å ligge i newzealandske havner førte til at avtalen ble opphevet mellom disse to statene. Det gjelder dog separat mellom Australia og New Zealand.

I motsetning til NATO har ANZUS ingen integrert forsvarsstruktur eller reaksjonsstyrker, men likevel utfører Australia og USA en rekke felles militære øvelser og aktiviteter, både til lands og vanns, og standardisering av utstyr og operasjonell doktrine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Australia, New Zealand, United States Security Treaty – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden