Hopp til innhold

AGOVV Apeldoorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AGOVV Apeldoorn
Alleen Gezamenlijk Oefenen
Voert Verder Apeldoorn
Nettsidehttp://www.AGOVV.nl/
Oppløst11. jan. 2013
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnDe Blauwen
HjemmebaneSportpark Berg & Bos
Kapasitet2 500
LandNederland
StedApeldoorn
Hjemmedrakt
Bortedrakt

AGOVV Apeldoorn er en nederlandsk amatørfotballklubb som spiller i Tweede Klasse (6. divisjon). Klubben ble stiftet den 25. februar 1913. «De Blauwen» eller på norsk «De blå», som er kallenavnet til AGOVV Apeldoorn, spiller hjemmekampene sine på Sportpark Berg & Bos i Apeldoorn. Byen Apeldoorn ligger i den nederlandske provinsen Gelderland.


Historie[rediger | rediger kilde]

AGOVV Apeldoorn ble grunnlagt 25. februar 1913 som AGOSV (Apeldoornse Geheel Onthoudersvoetbalvereniging "Steeds Voorwaarts" eller på norsk: Apeldoorn Avholds' Fotballklubb, "Alltid fremover").
Etter de første suksessene erobret foreningen en plass i Gelderland fotball-krets (GVB).
Men der var det et lag som allerede var kalt Steeds Voorwaarts»/«Alltid fremover» så AGOSV byttet navn til AGOVV (Apeldoornse GeheelOnthouders Voetbalvereniging), men meningen av forkortelsen AGOVV har forandret seg opp gjennom årene og til slutt ble det Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (Kun trening sammen fremmer), noe de har valgt å bruke permanent, og brukes fortsatt i dag.

1920–1954 Veien til profesjonell fotball[rediger | rediger kilde]

AGOVV Apeldoorn hadde en gyllen periode etter å ha blitt tatt inn i Gelderland fotball-krets (GVB), og rykket opp fra tredje til første divisjon. (Amatørfotballen i Nederland er det delt inn i forskjellige kretser som hver har tre divisjoner. En av kretsene er GVB).

I 1928 ble en AGOVV Apeldoorn-spiller for første gang tatt ut på det nederlandske landslaget. 1. april 1928 debuterte Jo Kluin for Nederland i en landskamp mot Belgia. Kort tid etter ble også Gep Landaal tatt ut på det nederlandske landslaget.

I 1931 ble et helt nytt klubbhus tatt i bruk, etter at det forrige brente ned. Etter det ble dessverre resultatene dårligere, helt fram til sesongen 1937-1938; I den sesongen spilte de bra og i en av kampene knuste de Helmondia hele 7-0.
Etter å ha spilt i amatørdivisjoner i lengre tid kun avbrutt av andre verdenskrig, ble det mer oppgang og AGOVV Apeldoorn var i øverste divisjon for amatørene en god stund fram til 1954.
25. juli 1954 ble det avgjort at AGOVV Apeldoorn ble tatt opp til profesjonell fotball, og for første gang kom det penger inn i bildet når det gjaldt lønn og billetter.

1970–2000 Degradering & Forandring[rediger | rediger kilde]

AGOVV Apeldoorn fikk økonomiske problemer ved starten på 70-tallet og i 1971 ble de degradert fra profesjonell fotball. Det var et stort slag i mot og førte til protesttiltak blant Apeldoorns befolkning. Klubben spilte da i forskjellig amatørkonkurranser av Det nederlandske fotballforbundet. De vant lite og det meste så mørkt ut. I perioden fra 1997 til 2000 var det igang forandringer i AGOVV Apeldoorn. Den gamle administrasjonen trakk seg tilbake frivillig og et nytt offensivt styre kom på plass. De framsatte en 5 års plan for bli en profesjonell klubb igjen. De ansatte en ny trener og fortsatte spillet i amatør-konkurransene.

2000–2003 Profesjonell igjen[rediger | rediger kilde]

Med en ny trener starter AGOVV energisk. Etter åtte konkurranser var de ubeseiret og første tittel er et faktum. de hadde nå vent tap til seire. Senere ble AGOVV amatør-mester og det nederlandske fotballforbundet kunne til alles glede erklære at fra og med 1. juli 2003 skulle Eerste divisie utvides med et lag til, og at AGOVV var det laget. Vinteren 2003 og videre gjør AGOVV voldsomme forsøk på å hente profesjonelle spillere til laget og sakt, men sikkert blir laget bygd opp til et helproft lag.

2003–2013 Eerste divisie[rediger | rediger kilde]

Egentlig var Stanley Menzo trener for AGOVV Apeldoorn i 2003, men han var ikke kvalifisert for å trene en profesjonell klubb, så Jurrie Koolhof ble utnevnt som hovedtrener av klubben.

I først sesongen i Eerste Divisie, spilte en ikke ukjent unggutt; Klaas-Jan Huntelaar for AGOVV. Etter to sesonger med gjennomsnittlig suksess uten å få så mye til, fant ledelsen ut at tiden for en ny trener var kommet, og derfor ble ikke kontrakten med Koolhof forlenget.

Imens hadde Stanley Menzo innfridd kravet, og han ble utnevnt til ny hovedtrener i AGOVV før sesongen 2005–2006. Menzo dro fra klubben allerede etter et år for å ta over hovedtrener jobben i FC Volendam. Han ble erstattet av FC Twentes hovedtrener Rini Coolen. 2006/07 sesongen gikk trått for AGOVV. Hovedtrener Rini Coolen trakk seg midt i sesongen etter en rekke dårlige resultater, og de to assistent trenerne Roberto Klomp og Marco Heering tok over. Det hjalp ikke mye og laget endte sist. Før sesongen 2007/08 tok John van den Brom over som hovedtrener, men klubben endte på en skuffende 18.-plass.

I januar 2013 slo klubben seg selv konkurs etter lengre tid med økonomiske problemer. Klubben kvittet seg med alle ansatte, inkludert spillerne, men beholdt sin eksistens på amatørnivå lenger ned i det nederlandske seriesystemet.[1]

Tidligere AGOVV spillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Voetbalprimeur.nl – AGOVV verdwijnt per direct uit profvoetbal Arkivert 13. januar 2013 hos Wayback Machine. (Av Fabian Bijman. Publisert 11. januar 2013, besøkt 4. august 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata