Eerste divisie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eerste divisie
Land Nederland Nederland
Region UEFA
Forbund KNVB
Grunnlagt 1956
Antall klubber 18
Opprykk til Eredivisie
Nedrykk til Topklasse
Nasjonal cup KNVB-cupen
Regjerende mester FC Zwolle (2011/12)
Se også: Nasjonale toppdivisjoner i fotball

Eerste divisie (norsk: førstedivisjon) er navnet på den nederlandske førstedivisjonen (nivå 2) i fotball. Serien ble grunnlagt i 1956, og er i dag Nederlands laveste profesjonelle fotballdivisjon. Denne divisjonen heter offisielt "Jupiler League" akkurat som elitedivisjonen i Belgia. Derfor brukes bare Eerste divisie. Det spilles to kamper mot hvert lag, og den som ender øverst på tabellen bytter divisjon med det laget som endte sist i Eredivisie. De seks andre øverste klubbene fra Eerste divisie og de to andre klubbene som endte sist i Eredivisie spiller en type kvalifisering.

Hver sesong er delt inn i fire perioder. Det laget som får flest poeng innenfor en enkelt periode går direkte til playoff. I tillegg kommer de to nest øverste lagene i sluttabellen i 1. divisjon og de to nest nederste i Eredivisie, sånn at det blir til sammen åtte lag. Disse spiller i to divisjoner a fire lag, hvorav vinneren spiller i Eredivisie.

Det eksisterer ikke noe fast opp- og nedrykksystem mellom Eerste divisie og Hoofdklasse, den øverste amatørdivisjonen. Men lag fra Hoofdklasse kan søke om opptak i Eerste divisie hvis de tilfredsstiller kravene som Eerste divisie setter til medlemsklubbene i divisjonen.

Mestere i Eerste divisie[rediger | rediger kilde]