Eerste divisie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eerste divisie
Land Nederland Nederland
Region UEFA
Forbund KNVB
Grunnlagt 1956
Antall klubber 18
Opprykk til Eredivisie
Nedrykk til Topklasse
Nasjonal cup KNVB-cupen
Regjerende mester FC Zwolle (2011/12)

Eerste divisie (norsk: førstedivisjon) er navnet på den nederlandske førstedivisjonen (nivå 2) i fotball. Serien ble grunnlagt i 1956, og er i dag Nederlands laveste profesjonelle fotballdivisjon. Denne divisjonen heter offisielt "Jupiler League" akkurat som elitedivisjonen i Belgia. Derfor brukes bare Eerste divisie. Det spilles to kamper mot hvert lag, og den som ender øverst på tabellen bytter divisjon med det laget som endte sist i Eredivisie. De seks andre øverste klubbene fra Eerste divisie og de to andre klubbene som endte sist i Eredivisie spiller en type kvalifisering.

Hver sesong er delt inn i fire perioder. Det laget som får flest poeng innenfor en enkelt periode går direkte til playoff. I tillegg kommer de to nest øverste lagene i sluttabellen i 1. divisjon og de to nest nederste i Eredivisie, sånn at det blir til sammen åtte lag. Disse spiller i to divisjoner a fire lag, hvorav vinneren spiller i Eredivisie.

Det eksisterer ikke noe fast opp- og nedrykksystem mellom Eerste divisie og Hoofdklasse, den øverste amatørdivisjonen. Men lag fra Hoofdklasse kan søke om opptak i Eerste divisie hvis de tilfredsstiller kravene som Eerste divisie setter til medlemsklubbene i divisjonen.

Mestere i Eerste divisie[rediger | rediger kilde]