Hopp til innhold

Eerste divisie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eerste divisie
Land Nederlands flagg Nederland
Region UEFA
Forbund KNVB
Grunnlagt 1956
Antall klubber 18
Opprykk til Eredivisie
Nedrykk til Tweede divisie
Nasjonal cup KNVB-cupen
Siste vinner Emmen (2021/22)
Eerste divisie 2023–2024

Eerste divisie (norsk: førstedivisjon) er navnet på den nederlandske førstedivisjonen (nivå 2) i fotball. Serien ble grunnlagt i 1956, og er i dag Nederlands laveste heltids profesjonelle fotballdivisjon. Denne divisjonen har fra 2018/19 "Keuken Kampioen Divisie" som sponset navn. Det spilles to kamper mot hvert lag, og den som ender øverst på tabellen bytter divisjon med det laget som endte sist i Eredivisie. De seks andre øverste klubbene fra Eerste divisie og de to andre klubbene som endte sist i Eredivisie spiller en type kvalifisering.

Hver sesong er delt inn i fire perioder. Det laget som får flest poeng innenfor en enkelt periode går direkte til playoff. I tillegg kommer de to nest øverste lagene i sluttabellen i 1. divisjon og de to nest nederste i Eredivisie, sånn at det blir til sammen åtte lag. Disse spiller i to divisjoner a fire lag, hvorav vinneren spiller i Eredivisie.

Det eksisterer ikke noe fast opp- og nedrykksystem mellom Eerste divisie og Tweede divisie, men KNVB og de profesjonelle klubbene har et uttalt mål om at dette skal innføres.[1]

Mestere i Eerste divisie[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Traject naar vernieuwing voetbalpiramide van start». www.knvb.nl (nederlandsk). Besøkt 4. januar 2019. 
Autoritetsdata