AGA AB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
AGA AB
Daleum 2009.jpg
Org.formAksjeselskap
Etablert1904
Opphørt2000
MorselskapLinde AG
HovedkontorLidingö
LandSverige
Grunnlegger(e)Nils Gustaf Dalén
Nettstedwww.aga.se
Dalénum, navngitt etter tidligere AGA-direktør Gustaf Daléner er tidligere hovedkontor for AGA. (Oktober 2009).

AGA AB (akronym for Aktiebolaget Gasaccumulator) er et svensk aksjeselskap etablert i 1904 av Aron Andersson og Axel R. Nordvall. De startet med en fabrikk i Saltsjö-Järla i Nacka, og tok samtidig over virksomheten til Svenska Carbid & Acetylén AB, som Nordvall hadde grunnlagt i 1899. AGA endret senere navn til AGA AB, og ble et multinasjonalt selskap med datterselskaper i flere verdensdeler. Selskapet er Nord-Europas største selskap innen industrigass med aktivitet i Norden og Baltikum. I tillegg til utvikling og markedsføring av industri- og spesialgass utvikler AGA også nye bruksområdet for gass. Selskapet er også ledende på LPG (Liquified Petroleum Gas, eller våtgass).

Siden begynnelsen av 2000-tallet er AGA AB eid av det tyske konsernet Linde AG med mer enn 50 000 ansatte fordelt på virksomhet i over 100 land. Hovedkontoret til Linde ligger i München.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gustaf Dalén, AGAs direktør fra 1909 til 1937 (Foto: 1926).

Forretningsmannen Gustaf Dalén (1869–1937) tok over ledelsen av selskapet i 1909 og var direktør i nær 30 år til sin død i 1937.

AGA Norge[rediger | rediger kilde]

AGAs fabrikk for produksjon av gasser og fylling av flasker i Norge ligger på Furuset i Oslo.

På Furuset i Oslo ligger AGAs fabrikk hvor det produseres oksygen, nitrogen og argon. I tillegg å levere ut store mengder av disse gassene i dypkjølt, flytende form, fylles det flasker med propan, CO2, spesialgasser og medisinsk oksygen.

AGAs hovedkontor i Norge ligger i Nydalen i Oslo. I tillegg har AGA avdelingskontorer i Sandefjord, Stavanger (Kvål), Bergen, Ålesund, Trondheim og Harstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]