AF Smørekoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akademisk Forening Smørekoppen
Logo smorekopp 400x400.png
Offisielt navnA/F Smørekoppen, Maskinavdelingens Forening Smørekoppen, Akademisk Forening Smørekoppen
TypeAkademisk forening
Org.nummer991 056 009
Stiftet1929
LandNorge
HovedkontorTrondheim
Nettstedhttps://www.smørekoppen.no/


Akademisk Forening Smørekoppen er linjeforeningen for studenter ved studieprogram for Produktutvikling og produksjon, tidligere maskinlinjen, ved NTNU i Trondheim.

Linjeforeningen ble startet i 1929 med tilhørighet i det daværende maskinstudiet.

Comitéer[rediger | rediger kilde]

AF Smørekoppen er organisert gjennom flere "comitéer", som har ansvar for ulike aktiviteter i linjeforeningen.

Smørekoppen Engineering[rediger | rediger kilde]

Om comitéen[rediger | rediger kilde]

Comitéen for Smøregutter med en ingeniør i magen, som ikke kan vente på arbeidslivets utfordringer. Smørekoppen Engineering gir medlemmene en fantastisk mulighet for å få hands-on erfaring med planlegging, arbeid og problemløsing i grupper. Det viktigste for våre medlemmer er engasjement, og et ønske om å skape noe! Denne gruppen består av over gjennomsnittet engasjerte studenter med stor skapervilje. Gjennom flere år har denne gjengen gjennomført prosjekter som har skapt mye oppmerksomhet. Comitéen benytter aktivt nettside og sosiale medier[1][2] til å dokumentere aktiviteten i prosjektene.

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

Aktiviteten i studentgruppa er prosjektbasert, med prosjekter som går over ett til to år.

Oppstart[rediger | rediger kilde]

Comitéen ble startet i 1992, og gjennomførte dette året et prosjekt i samarbeid med Elopak AS, der de bygde om en bil til å gå på melkekartonger. Det ryktes også at det ble forsøkt å bygge en dampdrevet motorsykkel. Etter noen få år med aktivitet ble comitéens virksomhet lagt ned. I 2012 ble det derimot blåst liv i den sovende comitéen, og nye prosjekter ble satt igang. Siden da har aktiviteten i Smørekoppen Engineering nådd nye høyder.

Prosjekt Luftputebåt[3][rediger | rediger kilde]

Askeladden 3000 ble i underkant av to år produsert på maskinstudentenes eget mekaniske verksted, FHV.

Prosjekt Monowheel[rediger | rediger kilde]

Etter et vellykket oppstartsprosjekt ble en ny gjeng inspirerte Smøregutter samlet høsten 2013. Gruppa besluttet at de skulle bygge en et-hjuls motorsykkel, en såkalt "Monowheel".

Prosjekt Kapra[4][rediger | rediger kilde]
Testkjøring av prosjekt Kapra på vinterføre

Høsten 2015 startet 25 studenter fra 1. til 4. årstrinn på Smørekoppen Engineerings mest ambisiøse prosjekt så langt. Gruppas størrelse var doblet, og mange kloke hoder satt seg ned med et ønske om å lage noe spektakulært. Leder for prosjektet, Atle Lycke, og flere andre medlemmer hadde erfaring fra Prosjekt Monowheel. De resterende medlemmene bestod av både ferske 1. klassinger og mer erfarne andre-, tredje-, og fjerdeklassinger. Med god støtte fra NTNU og flere bedrifter, tok prosjektet form utover høsten. Det ble laget tegninger, CAD-modell og skaffet sponsorer. Prosjekt Kapra er et beltekjøretøy med elektrisk drift på alle fire beltene. Setet på kjøretøyet stabiliserer seg etter terrenget ved hjelp av en gyrosensor og seks lineæraktuatorer. Prinsippet som benyttes kalles en "stewartplatform". Våren 2016 startet produksjonen av KAPRA (geit på latin) på verkstedet. På badekarpadlingen 2016 viste Smørekoppen Engineering frem det ferdige prosjektet.

Prosjekt Troll 7[rediger | rediger kilde]

Etter et meget vellykket prosjekt fortsatte flere av medlemmene fra prosjekt Kapra på et nytt prosjekt høsten 2016. Mange nye medlemmer ble også tatt opp, og snart ble et nytt prosjekt satt igang. Studentgruppa som var kjent for å bygge særegne og utradisjonelle kjøretøy skulle nå bygge versjon av den klassiske trollbilen. Prosjektet som startet opp høsten 2016 var under ledelse av Håvard Teigen, barnebarnet til den 6. trollbilens far, Harald Aspheim. Det var dermed ikke tilfeldig at valget falt på å bygge nettopp en trollbil da prosjektet skulle bestemmes. Prosjektet gikk ut på å bygge en kabrioletversjon av den velkjente norske bilen. I samarbeid med universitetet og lokalt næringsliv, skaffet Smørekoppen Engineering finansiering og nødvendig støtte til å starte produksjon av karosseri og rammeverk. Det ble besluttet at Troll 7 skulle bygges opp på chassiset fra en VW boble fra 1967. I løpet av de to neste årene, frem til våren 2018, ble den 7. trollbilen, Troll 7[5][6] bygget.

M/S Swinghjulet[rediger | rediger kilde]

Musikalsk Sangforening Swinghjulet har jevnlig øvinger, der alle sangerglade Smøregutter kan samles til sang og moro.

FHV[rediger | rediger kilde]

Fader Herons Verksted er Smørekoppens eget mekaniske verksted. Med tilholdssted i kjelleren på Kjelhuset, Gløshaugen, finnes et verksted driftet av comitéen FHV. Verkstedet er tilgjengelig for alle Smøregutter, og holder vanligvis åpent hver tirsdag og torsdag.

Automotive[rediger | rediger kilde]

Tar vare på "Kromprinsen", en 53-modell DeSoto Powermaster innkjøpt i 1997. Kromprinsen brukes til kjøring av Styret til arrangementer samt lånes ut til studenter med opplæring.

Bjørkelangen[rediger | rediger kilde]

Svart lokomotiv. Foto
Foto av lokomotivet D/L Bjørkelangen i 2006.

Comitéen som drifter Gløshaugens mest ærverdige kollektivtilbud, D/L Bjørkelangen, et damplokomotiv fra 1924. Lokomotivet gikk tidligere på Urskog-Hølandsbanens jernbanelinje.

Smørekoppens visebok[rediger | rediger kilde]

Smørekoppens visebok er en av landets mest solgte visebøker. Den har kommet ut i 16. utgaver (pr. høsten 2006). Viseboka inneholder alt fra drikkeviser til nasjonalromantiske sanger. En del av visene er også hentet fra UKErevyen i Trondheim. Viseboka benyttes jevnlig på øvingene til Smørekoppens sanggruppe, M/S Swinghjulet og ved andre festlige anledninger. Ulike versjoner av Smørekoppens visebok er også å finne på mange av NTNUIs koier (det vil si studenthytter).

Opptaksritualer[rediger | rediger kilde]

Opptak til linjeforeningen skjer hver høst med «De Grusomste Proebelser». Dette er en serie utradisjonelle utfordringer som må gjennomføres for å oppnå livsvarig medlemskap og den kjønnsnøytrale tittelen «Smøregutt».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Smørekoppen Engineering (@smorekoppenengineering) • Instagram-bilder og -videoer». www.instagram.com. Besøkt 15. april 2018. 
  2. ^ «Smørekoppen Engineering». www.facebook.com. Besøkt 15. april 2018. 
  3. ^ «Like god til vanns?». adressa.no. 3. oktober 2013. Besøkt 11. april 2018. 
  4. ^ «Kjør stødig i terrenget». adressa.no. 26. august 2016. Besøkt 11. april 2018. 
  5. ^ Normannsen, Sølvi Waterloo (18. april 2018). «Bygget Troll-bil nummer sju med bestefarens originale støpeform». universitetsavisa.no. Arkivert fra originalen 21. april 2018. Besøkt 22. april 2018. 
  6. ^ «Troll-bilen ble aldri et norsk industrieventyr - nå har NTNU-studenter bygget bil nummer 7». Tu.no (norsk). Besøkt 22. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]