9 рота

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «9 ротa»)
9 рота
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår2005
Prod.landRussisk / Ukrainsk / Finsk
Lengde2 t. 10 min.
SpråkRussisk
AldersgrenseR (USA) (Norge)
Bak kamera
RegiFedor Bondarchuk
ProdusentAlexander Rodnyansky
Yelena Yatsura
Sergey Melkumov
ManusforfatterYuri Korotkov
MusikkDato Evgenidze
SjeffotografMaksim Osadchy
Foran kamera
Hovedrolle(r)Fyodor Bondarchuk
Aleksei Chadov
Mikhail Evlanov
Annen informasjon
Budsjett$9,5 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

9 Рота er en russisk krigsfilm fra 2005 regissert av Fyodor Bondarchuk. Den er en samproduksjon av interessenter fra Russland, Finland og Ukraina. Filmen er til en viss grad basert på Slaget om 3234-høyden i 1988 under den afghansk-sovjetiske krig.

Filmen har forskjellige engelske titler, The ninth company og The Ninth Legion.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I Krasnojarsk forbereder en gruppe unge sovjetiske rekrutter i det sovjetiske militæret seg til militærtjeneste. De har forskjellige talenter og personligheter, noe som i begynnelsen gjør det vanskelig for dem å danne nære bånd. I løpet av den grunnleggende treningen i Usbekistan møter de en annen rekrutt, Pinochet, en tsjetsjensk rekrutt fra Groznyj. Deres instruktør, Praporschik Dygalo, er en erfaren, traumatisert krigsveteran og en brutal trener som behandler rekruttene ekstremt hardt. De får også opplæring i hvordan de burde kommunisere med lokalbefolkningen i Afghanistan, og det blir understreket de enorme kultur-forskjellene mellom sovjetisk og afghansk kultur.

Rekruttene tror at Dygalo har fått et mental sammenbrudd. Men de får senere vite at han ønsket å reise sammen med dem til Afghanistan, men forespørselen hans ble avvist. Rekruttene reiser deretter til Afghanistan med fly. Ved ankomst ved flyplassen i Bagram blir de møtt av andre soldater som allerede har gjennomført deres militærtjeneste, og snart skal reise hjem til Sovjet. En av de nyankomne, Lyutyi, får en talisman som en av de erfare soldatene påstår har holdt ham trygg gjennom hele konflikten. Men på vei hjem blir de eldre soldatene sitt fly truffet av fiendtlige skudd fra de nærliggende fjellene, og flyet krasjer.

Troppen havner snart ved fronten som en del av Operasjon Magistral, og får ordre om å holde en navnløs bakke for enhver pris. De klarer å befeste det bratte området, og gjør den til en base. Den kvelden blir de imidlertid angrepet av en gruppe afghanske Mujahedin. Flere dager senere ankommer en ny konvoi til basen, men blir tatt i bakhold av mujahedin. Flere kjøretøy er blir ødelagt, og mange sovjetske soldater drept. Kaptein Bystrov blir også drept i løpet av denne konflikten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Ninth Legion
  2. ^ «The Ninth Legion». Arkivert fra originalen 26. mai 2011. Besøkt 20. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]