6. Verdensungdomsfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emblemet til 6. Verdensungdoms-
festival.

6. Verdensungdomsfestival ble åpnet 28. juli 1957 i Moskva, Sovjetunionen. Arrangørbyen ble valgt av Verdenssambandet av Demokratisk Ungdom, og arrangementet samlet 34 000 deltakere fra 130 land, og er foreløpig den største av festivalene som har blitt arrangert målt i deltakerantall. Den norske delegasjonen til festivalen bestod av 800 deltakere,[1] deriblant Fridtjof Frank Gundersen.

Festivalen, og ikke minst deltakerantallet ble mulig grunnet Nikita Khrusjtsjov oppmykning overfor omverdenen. Dette var første gang festivalen ble arrangert i Sovjetunionen.[2] Khrusjtsjovs reformer, også kalt for Khrusjtsjov-våren resulterte blant annet i at det ble enklere for utlendinger i å besøke landet, og ikke minst enklere for russere å ha og ta kontakt med utlendinger, selv om det var i grupper under overvåkning. Tolketjenesten ble ivaretatt av russiske språkstudenter.

Festivalen var en samling av musikale og kulturelle inntrykk. Den russiske jazzmusikeren Aleksey Kozlov kunne for første gang spille for utlendinger. Leningradbandet Druzhba vant første pris innenfor populærmusikk, takke være sin vokalist, Edyta Piecha,[2] en av 1950-tallets stjerner som kunne flere språk.

Edyta Piecha, Vladimir Troshin og internasjonale gjester framførte og den etter hvert så populære sangen Podmoskovnye vechera («Moskvakvelder»), som gjorde sin internasjonale debut under festivalen.

Flere hoteller ble åpner i forbindelse med festivalen, deriblant Hotel Ukraina, samt Luzjniki stadion.

I forbindelse med festivalen ble det utgitt flere frimerker i Sovjetunionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morten Jentoft (2012). Radio Moskva (norsk). Gyldendal Norsk Forlag AS. s. 166. ISBN 978-82-05-42032-8. 
  2. ^ a b Moscow marks 50 years since youth festival Arkivert 15. desember 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]