4H-bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
4H-bevegelsen
Stiftet1902
HovedkontorChevy Chase
Nettstedwww.4-H.org

4H-bevegelsen er en betegnelse på liknende barne- og ungdomsorganisasjoner i mer enn 80 land rundt om i hele verden. I Norge er bevegelsen representert av 4H Norge.

4H har som mål å utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. Bevegelsen er ikke-religiøs og partipolitisk nøytral. Det finnes mange 4H-klubber, og det organiseres utflukter og leirer. Hvert år velger medlemmene en oppgave som de skal jobbe med gjennom et år. Da kan man velge veldig fritt, og det finnes temaer til stort sett alt. Eksempler er fotografering, fisking, baking, gartnerarbeide, sying eller matlaging. Når man har gått et bestemt antall år i 4H, vil man få plaketten som bevis for at du har gått i 4H.

De fire H-ene står for hode, hjerte, hender og helse.

Historie[rediger | rediger kilde]

4H-bevegelsen startet først i USA 1902. I begynnelsen var det myndighetene som organiserte jordbruksklubber som skulle gi ungdommen interesse for landbruk. På steder der det var jordbruksklubber ble avlingene gjerne bedre enn på andre steder.

«Landbruksklubbene» spredte seg videre til andre land innen få år. I 1926 holdt Det Kongelige Selskap for Norges Vel et møte om det som skulle bli 4H. I 1936 var det klubber over store deler av landet og Landslaget for Norske Jordbruksklubber ble stiftet.[1] Organisasjonen skiftet navn til Norske 4H i 1956 og til 4H Norge i 2006.

I dag varierer både navnet og arbeidsområdene fra land til land, men så godt som alle deler firkløveren som symbol.

4H i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: 4H Norge

Bevegelsen i andre land[rediger | rediger kilde]

USA[rediger | rediger kilde]

I USA administreres 4H, eller «4-H» som det skrives der, av det amerikanske landbruksdepartementet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]