Hopp til innhold

40 prinsipper for oppfinnsomhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
40 prinsipper for TRIZ-metoden gjengitt skjematisk, stablet vertikalt i fire kolonner, innenfor ett enkelt A3-papirark

40 prinsipper for oppfinnsomhet er en rekke ideer som hevdes å være hjelpsomme for å løse vanskelige tekniske problemer.

Prinsippene er basert på TRIZ, en teori om oppfinnsom problemløsing. De brukes sammen med en motsigelsesmatrise.

Motsigelsesmatrise

[rediger | rediger kilde]
Eksempel på innholdet i motsigelsesmatrise[1]

En motsigelsesmatrise er en strukturert og systematisk representasjon av grunnleggende tekniske parametere for objekter, eller systemer, som masse, lengde og produksjonstoleranser.

TRIZ hevder at ved å studere en individuell parameter som forårsaker et problem (eksempel på objektiv: at massen til et objekt reduseres), og de andre parameterne som det er i konflikt med (for eksempel at mindre masse krever tynnere materiale, som er en motsigelse i form av mindre styrke siden det da blir med sannsynlighet for katastrofal fiasko), kan løsninger skapes.

Dette er faktisk forenklingen av faktumet at det strukturerte innholdet i hver av celle i motsigelsesmatrisen (altså celler fylt med ordnede prinsipper og identifisert med sine ordnede numre) gir forslag til prinsipper for oppfinnsomhet som har blitt utformet basert på omfattende statistiske studier av tidligere smarte løsninger (patenter).

Studier ledet av sovjetske Genrikh Altshuller førte til denne tilnærmingen.

Ifølge Altshuller kan ethvert teknisk problem kategoriseres uttrykt ved det han kalte sin viktigste tekniske motsigelse.

Altshuller foreslo at utviklingsprosessen til et gitt system styres av generelle lover om systemutvikling. En slik lov sier at prosessen med å finne løsningen kan forenkles ved å danne analogier til løsninger som allerede har blitt funnet for et annet teknisk problem. Hovedpoenget er imidlertid å tilegne seg den nødvendige erfaringen i å korrekt definere den tekniske hovedkontradiksjonen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Savransky ''Engineering of Creativity''

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]