Hopp til innhold

1812-ouverturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra en oppsetning av 1812-ouverturen i Melbourne i 2005.

1812-ouverturen er et musikkstykke for orkester komponert av Pjotr Illitsj Tsjajkovskij. Musikkstykket feirer Russlands seier over Napoléon Bonapartes Frankrike under Napoleonskrigene.

Ouverturen ble uroppført i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva den 20. august 1882.[1]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

1812-ouverturen er et typisk eksempel på programmusikk. Verket åpner med en russisk kirkesang, noe som symboliserer at krigserklæringen kunngjøres under russiske gudstjenester. Deretter følger en sang som ber om russisk suksess i krigen.

Den første halvdelen av verket tar for seg den franske fremgangen. Man hører en militær marsj, sammen med den franske nasjonalsangen «La Marseillaise».[2]

Etter den franske erobringen av Moskva i september 1812 ble de invaderende franske styrkene slått tilbake. Dette symboliseres med elementer av russisk folkemusikk. Et diminuendo følger så, som symboliserer det franske tilbaketoget.

Mot slutten av ouverturen hører man artilleriild, sammen med den daværende russiske nasjonalsangen. Dette symboliserer de siste slagene som drev Napoleon ut av russisk jord. Det er imidlertid ikke vanlig å bruke ekte kanoner under oppføringer av ouverturen.

Senere tillegg[rediger | rediger kilde]

I sovjettiden ble stykket skrevet om slik at det ikke lenger inneholdt 1800-tallets russiske nasjonalsang, som priste tsaren, da dette var politisk uakseptabelt i Sovjetunionen.

1960-tallet skrev Igor Buketoff om 1812-ouverturen, og la til elementer av korsang[3]. Åpningssekvensen ble her gjort om til sang, i stedet for Tsjajkovskijs originale bruk av cello og fiolin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Notene til 1812-ouverturen fra easybyte.org Arkivert 10. mai 2005 hos Wayback Machine.