Šiauliai fylke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Šiauliai fylke
Šiaulių apskritis
PaprtynėVenta.JPG

Flagg

Våpen

Kart over Šiauliai fylke

LandLitauen Litauen
Grunnlagt1994
HovedstadŠiauliai
TidssoneØsteuropeisk tid
Areal8 540 km²
Befolkning285 870 (2014)
Bef.tetthet33,47 innb./km²
Nettsidewww.siauliai.aps.lt/

Šiauliai fylke
55°55′55″N 23°18′51″Ø

Šiauliai fylke (uttales: «sjøulei», betyr «Skytternes by») er ett av ti fylker i Litauen. Det ligger nord i landet, og grenser til Latvia i nord, Panevezys fylke i øst, Kaunas fylke i sør, Taurage fylke i sørvest, og mot Telsiai fylke i vest. Fylket har 285 870 innbyggere (2014).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var under Storhertugdømmet Litauen1700-tallet at man innførte de første administrative regioner i landet.

Den russiske keiserinnen Katarina II gav Siauliai rettigheter som distriktssenter. De administrative inndelingene i det russiske keiserriket forble uforandret helt til slutten av Første verdenskrig, og da krigen gikk mot slutten, erklærte Litauen seg selvstendig i 1918.

Den 17. desember 1918 gikk det ut et sirkulære nr. 1 «Om kommuner i Litauen» som fastslo at hele Litauen ville bli inndelt i fylker (noen ganger oversatt til norsk som «distrikt» eller «regioner»). Det ble da opprettet 20 fylker i landet.

I 1937 var Siauliai fylke totalt 6042 km² stort, og hadde 210 000 innbyggere. Det var landets største fylke.

I 1940 da Sovjetunionen okkuperte Litauen og innførte det sovjetiske administrasjonssystemet, men det gamle (med fylker) var fremdeles i bruk en tid.
Men i 1950 ble fylkene avskaffet og hele området ble inndelt i mindre, kommunale enheter.

Først i 1994, fire år etter gjeninnføringen av litauisk selvstyre i 1990, ble fylkene gjeninnført.

Litt om Siauliai fylke[rediger | rediger kilde]

Den største severdigheten i fylke er uten tvil Korshøgda ved Siauliai, to små kuller med flere hundretusener av store og mindre kors. Da pave Johannes Paul II besøkte Siaulai i 1998 satte han opp et lite kapell ved Korshøgda.

Byen Siauliai er kjent for møbel-, sykkel- og skinnproduksjon. I byen ligger i tillegg til det sentrale Ausra-museet, et par gods og flere gallerier, også en rekke mindre museer, f.eks. katteskulpturmuseum, radio- og fjernsynsmuseum, jernbanemuseum, ur- og klokkemuseum, fotomuseum, sykkelmuseum og et brannmuseum.

Den militære Zokniai-flyplassen ved Siaulai er landets største, og huser Natos baltiske jagerflybase. Siauliai fylke lider i 2004 av mangel på arbeidsplasser og fraflytting.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Population by county and municipality, Lietuvos statistikos departamenta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]