Ħal-Saflieni Hypogeum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Ħal-Saflieni Hypogeum
Ħal-Saflieni Hypogeum
Ħal-Saflieni
LandMalta Malta
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 4. sesjon i 1980. Referansenr. 130.
Kriterium KULTUR (III)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Sovende dame
Modell av Hypogeum

Ħal-Saflieni Hypogeum er et underjordisk tempel fra yngre stenalder på Malta. Det var i bruk mellom 3800 og 2500 f. kr, og har siden 1980 stått på UNESCOs verdensarvliste. Dette hypogeet ligger i byen Paola ikke langt fra templene i Tarxien.

Oppdagelse[rediger | rediger kilde]

Templet ble funnet i 1899 ved en tilfeldighet mens det ble gravet ut en sisterne under et hus som var under bygging. Byggearbeiderne brøt gjennom taket i til mellomnivået. Byggherren fryktet imidlertid at arbeidet ville bli stanset, og rapporterte funnet først i 1902. Byggingen ble da også stanset øyeblikkelig da funnet ble kjent. Siden dengang er det revet fire hus for å få full tilgang til templene.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Ħal-Saflieni Hypogeum er en labyrint på tre nivåer av mange underjordiske ganger, haller og nisjer. Det øverste nivået ligger nære dagens gatenivå. De to nedre nivåene er under bakken. Gangene har blitt gravd ut av kalksteinen med sten og benredskaper ned til en dybde av 10,6 m og i løpet av omtrent 1300 år stadig utvidet. Hypogeum domfatter totalt omkring 500 . Vegger og tak er enkelte steder utsmykket med okerfargede malerier.

Funn[rediger | rediger kilde]

Det ble funnet skjeletter av omtrent 7000 mennesker. Den lille skulpturen «Sovende dame» som ble funnet her, kan nå sees i Maltas arkeologiske museum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]