Øystein Langedrag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Langedrag
Født23. februar 1785[1]Rediger på Wikidata
Død12. april 1848[2]Rediger på Wikidata (63 år)
Beskjeftigelse MusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Øystein Langedrag (født 23. februar 1785[3] i Seljord i Telemark, død 12. april 1848[4]) var en norsk folkemusikkutøver. Han bodde i Seljord hele livet og var en av de første store felespelemennene i Telemark.

Da Langedrag var i militæret, lærte han seg å spille flatfele og å spille etter noter. Av Jon Kjos (Kvammen) fikk han lære slåttespill.

Langedrag var mye sammen med den tre år eldre Knut Lurås, og sammen utformet de tre slåtter som kalles Langedragen I, II og III i Seljord og Luråsen I, II og III i Tinn. Langedrag hadde også en god del spelsamkvem med sambygdingen Olav Soterud (1782–1828).

Langedrag var en viktig tradisjonsbærer som kunne mange gamle slåtter, blant annet spilte han Kivlemøyane i form etter Gunnar Grjotnes i Fjågesund (han kunne 7), som igjen hadde dem fra Tov Kristiansen – den eldste spelemannen en kjenner til i Seljord. Det er fortalt at Tov Kristiansen spilte «rammeslåtter», og kanskje også sekkepipe.

Forøvrig var Langedrag en viktig læremestrene for bl.a. Myllarguten, Petter Veum og for sønnen Leiv Sandsdalen. En kan si at Øystein Langedrag er en av grunnleggerne for Myllarspelet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gurvin og Anker : Musikklekskon (1949)
  • Rikard Berge: Spelemenner/Eit stykke frå Norges Musikkhistorie (1921)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]