Øygard Håndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
IL Øygard
Idrettslaget Øygard
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneBildøyhallen
LandNorge
Administrasjon
HovedtrenerStein Golten og Kenth Haukeland
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Øygard Håndball er den del av Sotra Sportsklubb. Klubbens lag spiller sine kamper i BildøyhallenBildøy. I de senere år er også ÅgotneshallenÅgotnes blitt brukt. Klubben består av rundt 35 lag med et damelag og herrelag i 2. divisjon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

IL Øygard Håndball hadde sin spede begynnelse på slutten av 1950-tallet da Ragnar Ellingsen, leder for ungdomsgruppen i klubben, dannet det første pikelaget i håndball i 1959. Laget trente på Brattholmen skule og var ledet av Marthe Gjelstein og Signe Johannesen. Jentene spilte kamper internt og ble ikke medlem av Hordaland Håndballkrets før i 1969.

I 1973 var laget representert i seriespill for første gang. Jentene var blitt til damer og ble ledet av Reidunn og Svein Sjøvangen. I løpet av 1974 ble flere lag påmeldt til seriespill og idrettslagets herrelag ble opprettet, også ledet av Svein Sjøvang. Samme år startet håndballen opp med Øygardsdagene, en årlig turnering som ble holdt frem til årtusenskiftet. De første kampene i Øygardsdagene ble spilt på Fjell ungdomsskule og senere år på grusen på Bildøy og i Bildøyhallen.

Håndballgruppen fikk sitt første styre etter et vedtak på årsmøtet i IL Øygard i 1978. Formann var Astrid Indrebø. I 1982 hadde antallet medlemmer økt kraftig og styret ble utvidet til fem medlemmer og det ble startet opp et foreldrelag for aldersbestemt håndball. Medlemstallene økte og presset på kommunen til å bygge egen hall økte tilsvarende. I 1985 ble Bildøyhallen bygget og håndballen på Sotra fikk helt nye arbeidsvilkår. Hallen ble åpnet i 1986.

Egen hall[rediger | rediger kilde]

Fra 1987 ble det arrangert Minicup for lag fra 10 år og nedover. Lagene spilte på tvers av håndballbanen. Fra og med 2010 er minicupen startet igjen i sin opprinnelige form, etter at Region Vest har arrangert egne turninger for minilag i Bildøyhallen.

Seniorlagene ble mot slutten av 1980-årene ledet av trenere med bakgrunn i andre klubber. Sesongen 1989/90 rykket damelaget opp i 3. divisjon. Sesongen 1990/91 fulgte herrene med å rykke opp i 4. divisjon. Sesongen 1990/91 var det påmeldt 27 lag i serien og IL Øygard var en av de største klubbene i Hordaland Håndballkrets.

Håndballskolen[rediger | rediger kilde]

Håndballskolen har vært arrangert siden 2006 og gjennomføres i høstferien. Stein Golten er faglig ansvarlig og resten av håndballgruppen er frivillige. Deltagerne får i tillegg til opplevelsen, T-skjorter, baller, drikkeflasker og sekker.

Minicup[rediger | rediger kilde]

Minicupen har tradisjon tilbake til Biløyhallens barndom og er således en grunnstein i håndballgruppen. Denne arrangeres over en helg i slutten på januar hvert år, og holdes for de aller yngste og spilles på tvers av banen. På det meste har så mye som 110 lag vært innenfor dørene på en helg og spilt i Bildøyhallen.

De siste to årene har Håndballregionen pålagt klubben å arrangere turneringspill i regi av regionen. Det har medført at Øygards eget arrangement har måttet vike. Fra og med 2010 er arrangementet tilbake.

Beach håndball[rediger | rediger kilde]

NHF Region Vest arrangere vært år regionalt mesterskap i beachhåndball.

De siste tre årene har IL Øygard også vært teknisk arrangør for dette på strandhåndballbanen på Straume idrettspark.

Tilhengere[rediger | rediger kilde]

Dame- og herrelaget hadde en stor supporterskare som fulgte lagene etterhvert som eksterne krefter kom inn i klubben rundt 1990 og Bildøyhallen ble en beryktet hjemmebane. Brannsirener og roperter ble brukt for å piske opp stemningen. Yngre spillere sammen med venner og foreldre utgjorde kjernen av tilhengerne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Idrettslaget Øygard – gjennom 45 år 1945 – 1990, Sotra 1990

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata