Øyfred Fuglevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyfred Fuglevik
Født26. mars 1900Rediger på Wikidata
Fuglevik
Død25. aug. 1964Rediger på Wikidata (64 år)
Øvrebø kommune
BeskjeftigelseSjømann, dykker, fagforeningsleder Rediger på Wikidata
PartiNorges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge

Øyfred Fuglevik (Fred Fuglevik i USA) (født 26. mars 1900 på Fuglevik i Halse og Harkmark kommune, død 25. august 1964 i Øvrebø) var en norsk sjømann som i en periode i 1930-årene arbeidet som industri-, gruve- og jernbanearbeider i USA. Han ble etter hvert fagforeningsleder og -aktivist tilknyttet Industry Workers of the World (IWW).

Aktivitet i USA[rediger | rediger kilde]

I august 1931 var han en av lederne under en streik i forbindelse med byggingen av Hooverdemningen (Hoover Dam) på grensen mellom Nevada og Arizona. Arbeids- og boforholdene var farlige og dårlige. 96 mennesker døde under bygningsarbeidene. Blant annet var dagtemperaturen om sommeren opptil 60 grader C inne i avløpstunnelene. Forholdene førte til misnøye blant bygningsarbeiderne. Da ledelsen avslo et krav om å dele ut kaldt og rent drikkevann, utløste det streik. Arbeidsgiverne svarte med å sende inn folk bevæpnet med skytevåpen og klubber, og Fuglevik var en av lederne i IWW som ble angrepet med våpen.[1] Resultatet var at samtlige av de 1200 arbeiderne fikk sparken. Fuglevik ble senere utvist fra USA, anklaget for ulovlig, kommunistisk virksomhet.

Aktivitet i Norge[rediger | rediger kilde]

Fuglevik kom tilbake til Norge under siste verdenskrig etter flere år som sjømann i utenriksfart. Han ble ansatt på Falconbridge Fabrikker i Kristiansand. Senere arbeidet han som dykker på Kristiansand Mekaniske Verksted og som dykker og anleggsarbeider under byggingen av Tonstad kraftverk i Sirdal. Han fortsatte som aktivt medlem av Norges Kommunistiske Parti på Sørlandet etter sin hjemkomst og helt fram til sin død. Innsynsutvalget (opprettet etter Lund-kommisjonens rapport) har bekreftet at Fuglevik ble løpende registrert i Overvåkingspolitiets arkiv fra 8. mai 1945 til han døde 25. august 1964.[2]

Familie[rediger | rediger kilde]

Øyfred Fuglevik var sønn av læreren og lokalhistorikeren Lauritz Fuglevik. Han giftet seg i 1947 med Anna Torhild, født Moi. Sammen fikk de sønnene Leif Fuglevik (født 1948) og Tor Aslak Fuglevik (født 1950).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Opplyst av Tor Fuglevik høsten 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]