Ørland kultursenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ørland kultursenter er et regionalt kultursenter for Fosen i Trøndelag, med geografisk beliggenhet på Brekstad i Ørland kommune.[1] Senteret åpnet den 14. februar 2009. Det inneholder scener, kino, bibliotek, kulturskolelokaler, galleri og det nasjonale Hannah Ryggen-senteret.

Fra 1. januar 2020 driftes Ørland kultursenter av Roret kommunale foretak (Roret KF), som er en virksomhet underlagt Ørland kommune.[1]

Våtmarkssenter[rediger | rediger kilde]

I Ørland kultursenter ligger Besøkssenter våtmark Ørland (BVØ), som er et av seks autoriserte nasjonale våtmarkssentre i Norge.[2][3] Ørland Våtmarkssenter består av en permanent utstilling, et opplevelsessenter samt flere naturscener rundt i kommunen.

Kunst[rediger | rediger kilde]

Ørland kultursenter inneholder to visningssteder for billedkunst[4]:

Galleri Hans er oppkalt etter billedkunstneren Hans Ryggen, som også var ektemannen til den internasjonalt kjente tekstilkunstneren Hannah Ryggen. Ektefellene var bosatt på Ørlandet, og er gravlagt på kirkegården ved Ørland kirke. På Galleri Hans vises skiftende utstillinger med nasjonale og internasjonale kunstnere.[5] Nasjonalmuseet har jevnlige utstillinger i Galleri Hans.

Hannah Ryggen-senteret ligger vegg i vegg med Galleri Hans; det er et informasjons- og formidlingssenter om Hannah Ryggen som åpnet dørene i februar 2009.[6] Det drives av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, og er finansiert av Kulturdepartementet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «ØRLAND KULTURSENTER | Om oss». orlandkultursenter.no. Besøkt 7. mars 2024. «Kultursenteret er etter 1.1.2020 en del av Roret KF som favner all kultur og idrett i nye Ørland kommune. Vi drifter flere store prosjekter som Rusasetprosjektet, Reformasjonsprosjektet Austrått 1537 og Turveier til alle grender.» 
  2. ^ «BVØ – Besøkssenter våtmark Ørland». Besøkt 7. mars 2024. 
  3. ^ «BVØ og Roret – BVØ». Besøkt 7. mars 2024. 
  4. ^ «Ørland Kultursenter | Galleri og museum». orlandkultursenter.no. Besøkt 7. mars 2024. 
  5. ^ «ØRLAND KULTURSENTER | Galleri Hans». orlandkultursenter.no. Besøkt 7. mars 2024. «Ørlandsmaleren Hans Ryggen har gitt navn til kultursenterets eget galleri.» 
  6. ^ «Ørland Kultursenter | Hannah Ryggen-senteret». orlandkultursenter.no. Besøkt 7. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]