De åtte udødelige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Åtte udødelige»)
De åtte udødelige krysser havet. Fra Myths and Legends of China, 1922 av E. T. C. Werner. Med klokken i båten, begynnende fra hekken: He Xiangu, Han Xiang Zi, Lan Caihe, Li Tieguai, Lü Dongbin, Zhongli Quan, Cao Guojiu – og utenfor båten er Zhang Guo Lao.
De åtte udødelige

De åtte udødelige (kinesisk: 八仙; pinyin: Ba xian – der «xian» er den kinesiske mytologis ord for udødelighet) er hellige skikkelser innen kinesisk mytologi og taoismen. De blir som gruppe for det meste fremstilt ved at de sammen krysser havet og under ferden gjør bruk av sine forskjellige evner og egenskaper (八仙过海; Ba xian guo hai).

De er særlig populære fordi de hjelper alle mennesker i nød – det aspektet ligner den vestlige katolske folkekulturs syv nødhjelpere – og for at de kjemper mot urett og undertrykkelse. De uttrykker de åtte grunnleggende livsbetingelser: Ungdom, alderdom, rikdom, adel, folket, det feminine og det maskuline.

Liste[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Tegn Beskrivelse
Lü Dongbin 呂洞賓 Levde fra 755 til 805. En lærd med fluevifte og magisk sverd. Han er vernehelgen for barberere.
Li Tieguai 李鐵拐 Fremstilt med jernklubbe og et gresskar. De sykes vernehelgen.
Zhongli Quan 鐘離權 Fremstilt med en vifte, de militæres beskytter.
Han Xiangzi 韓湘子 Angivelig nevø til den lærde Han Yu fra Tang-dynastiet. Han fremstilles gjerne med en dizifløyte og er musikernes vernehelgen.
Cao Guojiu 曹國舅) Angivelig av keiserhusets slekt under Song-dynastiet. Fremstilt med kastanjetter og en liten tavle av jade som gir adgang til keiserens hoff. Skuespillernes vernehelgen.
Zhang Guolao 張果老 Fremstilt med et muldyr og en bambustrommel med jernstaver. De gamles beskytter.
Lan Caihe 藍采和 Fremstilles enten som kvinne eller gutt med en blomsterkurv. Blomsterhandlernes vernehelgen.
He Xiangu 何仙姑 En kvinne med lotusblomst eller blomsterkurv og et kirsebær, og med et sheng-munnorgel. Hun kan også bære på et ruyisepter.

Andre åtte udødelige i Kina[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]