Åsmund Snøfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åsmund Snøfugl
Født17. mai 1944 (75 år)
Røros
Far Johan Snøfugl
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Norge

Åsmund Snøfugl (født 17. mai 1944Røros) er en norsk forfatter, gründer, forlegger og lokalavisredaktør, bosatt på Melhus i Trøndelag. Han startet avisen Trønderbladet, senere avisen Gaula. Han driver også virksomheten Snøfugl forlag.

I oppveksten bodde han en rekke steder, og fikk gjennom faren Johan Snøfugl tidlig kontakt med avisarbeid og skribentvirksomhet. Faren skrev bøker, og var på 1950-tallet redaktør for aviser både i Mosjøen og i Narvik. Åsmund Snøfugl selv startet sin pressekarriere i åtteårsalderen, som avisgutt i Narvik. Ni år gammel ble han også redaktør for «Barnekroken» i Ofoten Folkeblad.

Etter hvert utdannet han seg ved Universitetet i Oslo, med fagene historie, tysk og fransk. På 1980-tallet tok han også fagbrev som typograf.

I 1972 startet han sin egen forlagsvirksomhet, med utgivelsen av boka Tid i aske, en oversettelse av den indiske forfatteren Debabrata Rej. Siden har han gjennom forlaget utgitt mer enn 400 bøker (fram til 2016), både skjønnlitteratur og dokumentarer. Selv har han stått som forfatter eller medforfatter i en håndfull utgivelser, blant annet et verk som utvandringen fra Melhus til Amerika.

I 1979 startet han sammen med kona Anne Sveberg den lokale avisen Trønderbladet, der han var redaktør fram til avisen ble solgt i 1996. I 2001 tok han nok en gang fatt på et avisprosjekt, denne gangen avisen Gaula i Melhus. Virksomheten har i stor grad vært en familiegjeskjeft, der kone, sønn og datter har bidratt.

Åsmund Snøfugl har i to perioder sittet som leder i Landslaget for lokalaviser, fra 1990 til 1992 og fra 1994 til 1996.

Priser[rediger | rediger kilde]

  • 1994: Melhus kommunes kulturpris

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Hobby, arbeid og glede», Norsk Tidend nr 3 2016, side 22-23.