Åmdals Verk Gruver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åmdals Verk Gruver
Map
Åmdals Verk Gruver
59°22′16″N 8°01′59″Ø

Åmdals Verk Gruver er et museum for arbeiderkultur og gruvedrift i Vest-Telemark. Museet ligger på Åmdals Verk i Tokke kommune, ved veien mellom Vrådal og Dalen, og er en del av Vest-Telemark Museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien om kobberverket i Åmdal går tilbake til 1540, da kong Kristian 3. av Danmark/Norge sendte tyske bergmenn til Telemark for å starte gruvedrift. Det første bergverket ble kalt Moisesberg.

Malmgangene på Åmdals Verk ble funnet i 1689. Åmdals Verk kobberverk har en komplisert historie med drift, stillstand og skiftende eierinteresser. Gruvene var "hjertet" i en urbanisert fjellbygd der gruvearbeiderens hverdag var avhengig av gode malmforekomster og politiske forhold ute i Europa.

Museet[rediger | rediger kilde]

Museumsbygget er en rekonstruksjon av verkets gamle sjeidehus. Her er tegninger, bilder, kart, bøker og ulike redskaper fra kobberverkets historie. Videre er det modeller av gamle bygninger og arbeidssituasjoner som gir godt innsyn i driften gjennom 400 år.

Omviserne tar gjestene med på en spennende gruvevandring som viser synker, strosser og forholdene gruvearbeiderne jobbet under. Åmdals Verk Gruver er også et lokalt geologisenter. Gruveområdet er omkranset av flott natur, turstier og er rikt på mineraler.

Kulturpris[rediger | rediger kilde]

Åmdals Verk Gruver mottok Telemark fylkeskommunes kulturpris 1993.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]