ÅF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

ÅF (tidligere Aktiebolaget Ångpanneföreningen) er et svensk teknisk konsulentselskap med rundt 8 000 medarbeidere i over 20 land i 2016. Hovedkontoret ligger i Stockholm. ÅFs fokusområder er energi og miljø, infrastruktur, industri og prosjektledelse. Selskapets markedsområde er Europa, men virksomheten og kundene finnes over hele verden. ÅF i Norge har ca. 600 ansatte og har kontorer i Oslo, Lillestrøm, Sandefjord, Bergen og Trondheim.

I september 2012 kjøpte ÅF 100 % av aksjene i det norske prosjektledelsesselskapet Advansia, som har hovedsete i Oslo. ÅF Advansia AS styrer for tiden store prosjekter som utbygging av Oslo Lufthavn Gardermoen (T2-prosjektet) og Bjørvika i Oslo. Med Advansia på laget tar ÅF et godt grep om markedet for gjennomføring av store og kompliserte landbaserte prosjekter, og prosjektledelse blir et viktig fagområde i tiden fremover.

I oktober 2012 fusjonerte også ÅF med konsulentene i Epsilon, og vokste dermed fra 5000 til ca. 7000 ansatte. Epsilon-avtalen er ÅFs største oppkjøp noensinne, og øker antall ansatte med 1600 nye kolleger. Epsilon er Skandinavias ledende konsulenthus innenfor teknologi- og systemutvikling.

I februar 2016 ble ÅF Infrastruktur AS og den landbaserte virksomheten til Reinertsen AS slått sammen til ÅF Reinertsen AS som har ca 360 medarbeidere. Arkitektfirmaet tegn_3 ble etter sammenslåingen datterselskap av ÅF Reinertsen AS med ca 60 medarbeidere innen arkitektur, plan og landskap.

ÅFs historie[rediger | rediger kilde]

Södra Sveriges Ångpanneförening ble dannet den 23. februar 1895, da en rekke eiere av trykkgeneratorer rundt om i Sør-Sverige samlet sine ressurser for å forhindre ulykker og utvikle en mer effektiv bruk av trykkenergien. I de drøye hundre årene som har gått siden den gang har ÅF spilt en viktig rolle i utviklingen av industrien, og har en rekke omfattende referanseprosjekter innenfor både papirindustrien, bilindustri, skogsdrift, gruvedrift, næringsmiddelindustrien, olje og gass m.m. ÅF har bistått og veiledet sine kunder gjennom alle de teknologiske paradigmeskiftene, fra trykkenergi og elektrisitet, til kjernekraft og IT. AB Ångpanneföreningen ble børsnotert på Stockholmsbörsen i 1986, og har siden den gang blitt en av av de større tekniske konsulentselskaper i Europa. Den 5. mai 2008 skiftet AB Ångpanneföreningen navn til ÅF AB.

Rådgiver for Olympiatoppen[rediger | rediger kilde]

ÅF er Green Advisor for de fire olympiske komiteene i Norge, Sverige, Finland og Sveits - et sponsorsamarbeid som hjelper idretten med å tenke grønnere. Olympiske leker gir mulighet for sportslige prestasjoner, og til å sette fokus på miljøspørsmål og igangsette synlige grønne tiltak. For ÅF i Norge omfatter «Green Advisor»-avtalen et samarbeid med Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, inkludert Olympiatoppen. ÅF deltar som konsulent og rådgiver i «grønne» spørsmål, og vil aktivt ta del i planlegging og utviklingen av bærekraftige løsninger. Samarbeidet med de ulike olympiske komiteene omfatter en rekke aspekter, men avtalens fundament omhandler strategiske studier av bærekraftige løsninger, opplæring av ansatte og utøvere i spørsmål rundt miljøbevissthet og bærekraftige løsninger, inkludert klimaforandringer og energieffektive løsninger.

Fagområder i Norge[rediger | rediger kilde]

Energi og miljø

VVS, energi, miljø, 3D-strømningsanalyser, varme- og kuldeanlegg, luftkjøleanlegg og brannslokkeanlegg.

Elektroteknikk

Installasjoner for næringsbygg, boligbygg, undervisningsbygg, kulturbygg og helse- og omsorgsbygg. Spesialkomepatanse innen scenetekniske anlegg, belysning, AV- systemer, IKT- systemer, ENØK, SD- anlegg, nødlyssystemer, heisanlegg, sikringsanlegg med mere.

Brannteknikk

Brannteknisk rådgivning og prosjektering gjennom å analysere, tilrettelegge, samordne, kontrollere og dokumentere en helhetlig brannsikkerhet.

Prosjektadministrasjon

Prosjektledelse, prosjekteringsledelse, byggeledelse, rollen som byggherreombud, samt tilstandskontroller.

Belysningsdesign

Planlegging, utvikling, prosjektering og gjennomføring av ulike belysningsprosjekter innenfor infrastruktur (også veilys) og scenografisk belysning.

Arkitektur-, Plan- og Ingeniørvirksomhet

Nøkkelferdige anlegg, tjenester og utstyr innen prosessteknologi, automatisering, industriell IT og elektro for blant annet industri, utvikling og analyse, planarbeid, bygg, vannbehandling, infrastruktur, samferdsel, energi, olje og gass.

Næringsmiddel- og farmasøytindustrien

Prosjekter innen prosessystemer for nærings- og legemiddelindustri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]