«Valdemar Atterdag brandskattar Visby»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Valdemar Atterdag brandskattar Visby»
KunstnerCarl Gustaf Hellqvist
År 1882[1]
Dimensjoner200 × 330 cm
PlasseringNasjonalmuséet i Stockholm
Material(er)oljemaling, lerret
Detalj av maleriet.

«Valdemar Atterdag brandskattar Visby» er et maleri utført av den svenske maleren Carl Gustaf Hellqvist fra 1882. Det kan sees på Nasjonalmuséet i Stockholm.

Maleriet skildrer den såkalte brandskattningen av Visby i 1361. Etter å ha erobret Visby hadde – ifølge sagnet – danskene satt ut tre ølkar og krevd at disse skulle fylles med skatter. At dette har forekommet i virkeligheten er omdiskutert. Fortellingen finnes ikke i noen samtidig kilde, men forekommer først gang i Hans Nielssøn Strelows Den guthilandiske cronica fra 1633.

Kunstneren har tatt seg store friheter med den historiske bakgrunnen. Den danske kongen Valdemar Atterdag var bare 40 år på dette tidspunkt, men fremstilles på bildet som en gammel mann med et langt skjegg som ikke var vanlig på 1300-tallet.

Mannen til høyre skal øyensynlig forestille en jøde, til tross for at ingen jøder oppholdt seg i Visby i middelalderen. Moren midt i bildet har utslått hår, noe som neppe var tenkelig for en gift kvinne på denne tiden.

Ridderen som står til venstre for Valdemar Atterdag har en hjelm med en svært merkelig utsmykking på hodet, slike hjelmer fantes ikke i middelalderen. På bildet ser man også en dachs selv om den hunderasen ikke ble avlet frem før på 1500-tallet.

Huset nest lengst til venstre har samme type av trappegavl som Gamla apoteket i Visby, dette ligger imidlertid ved Strandgatan og ikke ved Stora torget som maleriet skal forestille. Bygningene til høyre i bildet forekom bare i Tyskland i denne tidsepoken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]