«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike»
«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike»
KunstnerJohannes Vermeer
ÅrCa. 167071
TeknikkOlje på lerret
Dimensjoner72,2 × 59,5 cm
PlasseringNasjonalgalleriet i Irland

«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike» (også kjent under tittelen «Brevskrivende kvinne sammen med sin pike») er et oljemaleri fra ca. 1670–71 av den nederlandske maleren Johannes Vermeer. Maleriet er er en del av samlingen til Nasjonalgalleriet i Irland i Dublin.

«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike» er det første maleriet hvor Vermeer eksperimenterer med komposisjoner med flere fokuspunkter fjernet fra bildets fysiske sentrum. I tillegg er det hans tredje verk hvor maleriets drama og dynamikk ikke er sentrert rundt en enkelt person.

Maleriet viser en frue fra borgerstanden i ferd med å skrive et brev, antagelig et kjærlighetsbrev til sin hemmelige elsker. Bak henne venter en tjenestepike, formodentlig er hun budbringer mellom kvinnen og hennes elsker. Tjenestepiken står med armene over kors et stykke fra sin frue, som hun kikker vekk fra og ut av vinduet. Pikens distanse og de foldede armene indikerer en psykologisk og emosjonell selvtilstrekkelighet, distansering og kanskje misbilligelse. Den blotte tilstedeværelsen av tjenestepiken mens fruen utferdiger et så privat brev indikerer også en viss intimitet de to imellom. Pikens blikk ut av vinduet avspeiler en indre rastløshet og kjedsomhet, mens hun venter på at hennes frue får skrevet ferdig brevet.

Maleriet inneholder flere av Vermeers ofte benyttede elementer; i særdeleshet hans opptatthet av det utendørs innflytelse på det innendørs rom – som ses i vinduet, samt en interesse for geometri og rene linjer – som kan ses i det flislagte gulvet og de loddrette linjene som tegnes av kvinnens og pikens kjoler og av vindusrammen og kanten på maleriet på bakveggen. Dette er elementer i Vermeers malerier som også ses i blant annet «Utsikt over Delft», «Kniplersken» og «Maleren i sitt atelier».

Tyverier[rediger | rediger kilde]

«Frue som skriver et brev med sin tjenestepike» ble stjålet fra Russborough House av væpnede medlemmer av IRA 27. april 1974. Samtidig ble også en Goya, to Gainsborough og tre Rubens stjålet. Tyvene fra IRA brukte skrutrekkere på malerienes lerret for å skjære dem ut av rammene.[1] Imidlertid ble Vermeers maleri samt andre kunstverk funnet igjen åtte dager senere i en hytte i County Cork.

I 1986 ble «Frue som skriver et brev med sin tjenestepike» stjålet igjen, denne gang av personer som var involvert i organisert kriminalitet i Dublin.[2] Tyvene krevde en løsesum på £ 20 millioner for dette og en rekke andre kunstverker. Pengene ble ikke utbetalt og tyvene manglet selv kontakter eller viten om hvordan kunstverkene kunne omsettes på det internasjonale kunstmarkedet. Vermeers maleri kom til rette i august 1993 ved en utveksling i Antwerpens lufthavn.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]