«Elektron»-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Elektron»-saken er en hendelse fra 2005 der den russiske tråleren «Elektron» unndro seg fra den norske Kystvakten med to norske fiskeriinspektører ombord. Tråleren ble oppbrakt av KV «Tromsø» 15. oktober i Hopen, helt øst i vernesonen. Kystvakten skal angivelig ha oppdaget grove brudd på norske fiskeribestemmelser.[1][2][3]

Den 17. oktober valgte tråleren å unndra seg kontroll. Flere norske kystvaktskip tok etterhvert opp jakten på «Elektron», inkludert «Harstad», «Andenes», «Nordkapp», «Malene Østervold» og «Svalbard». Tre marinejegere fra Marinejegerkommandoen ble fløyet ut til KV «Tromsø», i tillegg til at personell fra samme avdeling embarkerte KV «Harstad».[4] En gruppe norske elitesoldater var på vei ut for å borde den russiske tråleren,[4] men dette ble avblåst da helikopteret brukte for mye drivstoff, og ikke kunne rekke frem til skipet.[5][6][7] I tillegg skal KV «Svalbard» visstnok ha hatt problem med å låre lettbåt i de høye bølgene – noe som ble utslagsgivende. Det ble også kjent i ettertid at Kystvaktskipet KV «Tromsø» hadde planlagt å avfyre en såkalt «kald» granat rettet mot skipssiden til «Elektron» under flukten i Barentshavet, men at kanonen til KV «Tromsø» klikket. Dette var fordi kilen, en sentral del i kanonen, var montert feil vei.

I løpet av natt til 19. oktober tok «Elektron» seg inn i russisk farvann. De norske kystvaktskipene ble liggende og avvente ved grensen, men fikk senere tillatelse til å gå inn i russisk farvann for å få inspektørene overlevert.

På morgenen 20. oktober ble inspektørene overført fra «Elektron» til et russisk marinefartøy.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fleeing trawler in Russian waters» (engelsk). 19. oktober 2005. Besøkt 23. juli 2018. 
  2. ^ «Norway officials 'to be returned'» (engelsk). 19. oktober 2005. Besøkt 23. juli 2018. 
  3. ^ a b «Overleveres i morgen tidlig». Dagbladet.no (norsk). 19. oktober 2005. Besøkt 23. juli 2018. 
  4. ^ a b «Da norske spesialsoldater sto klare til å borde russisk tråler på rømmen». www.nordlys.no (norsk). 15. desember 2013. Besøkt 23. juli 2018.  Det er to forskjellige grupper av soldater.
  5. ^ «Marinejegere skulle borde «Elektron»». Aftenposten. Besøkt 23. juli 2018. 
  6. ^ «Marinejegere fløyet ut». Aftenposten. Besøkt 23. juli 2018. 
  7. ^ Torgersen, Hans Henrik. «Ville ta «Elektron» med makt». Nettavisen (norsk). Besøkt 23. juli 2018.