«Elektron»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Elektron» er en russisk tråler som 17. oktober 2005 stakk av fra den norske Kystvakten med to norske fiskeriinspektører ombord. Tråleren ble oppbrakt av KV «Tromsø» lørdag 15. oktober i Hopen, helt øst i vernesonen. Kystvakten skal angivelig ha oppdaget grove brudd på norske fiskeribestemmelser.

Flere norske kystvaktskip tok etterhvert opp jakten på «Elektron», inkludert «Harstad», «Andenes», «Nordkapp», «Malene Østervold» og «Svalbard». Tre marinejegere fra Marinejegerkommandoen ble fløyet ut til KV «Tromsø», i tillegg til at personell fra samme avdeling embarkerte KV «Harstad». En gruppe norske elitesoldater var på vei ut for å borde den russiske tråleren, men dette ble avblåst da helikopteret brukte for masse drivstoff, og ikke kunne rekke frem til skipet – i tillegg skal KV «Svalbard» visstnok ha problem med å låre lettbåt i de høye bølgene – noe som ble utslagsgivende. Det ble også kjent i ettertid at Kystvaktskipet KV «Tromsø» hadde planlagt å avfyre en såkalt «kald» granat rettet mot skipssiden til «Elektron» under flukten i Barentshavet, men at kanonen til KV «Tromsø» klikket. Dette var fordi kilen, en sentral del i kanonen, var montert feil vei.

I løpet av natt til 19. oktober tok «Elektron» seg inn i russisk farvann. De norske kystvaktskipene ble liggende og avvente ved grensen, men fikk senere tillatelse til å gå inn i russisk farvann for å få inspektørene overlevert.

På morgenen 20. oktober ble inspektørene overført fra «Elektron» til et russisk marinefartøy.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]