«Albatros» (1926)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Albatros»
Karriere
FlaggstatDet tyske riket
SkipstypeTorpedobåt, skipsvrak
KlasseType 23 torpedo boat
Bygget15. mai 1927 ved Kriegsmarinewerft Wilhelmshaven
Tekniske data
Lengde89,25 meter
Bredde8,3 meter
Dypgående3,65 meter

Torpedoboot «Albatros» var en av fartøyene i «Kampfgruppe V» den tyske angrepsflåten som kom inn Oslofjorden natt til 9. april 1940. Fartøyet var klassifisert som «Torpedoboot» i Kriegsmarine, men med et deplasement på omtrent 1 000 tonn og en toppfart på 33 knop var det ikke ulikt samtidige mindre jagere, som den norske Sleipner-klassen.

I nærheten av Færder fyr ble de tyske fartøyene anropt av det vesle norske bevoktningsfartøyet «Pol III». «Albatros» ble beordret til å ta seg av dette. «Pol III» ble skutt i brann og mannskapet tatt ombord på «Albatros». Fartøyet opptok igjen sine oppgaver i kampgruppen. Senere på natten gjorde «Albatros», sammen med søsterskipet «Kondor» og to marinesveipere «R-17» og «R-27», et forsøk på å erobre Horten. De kom i kamp med den norske mineleggeren «Olav Tryggvason». «R-17» fikk alvorlige skader, og den tyske styrken trakk seg tilbake til Son. Senere på dagen ble Horten besatt fra landsiden og «Albatros» gikk til Horten.

Ca posisjon for vraket av «Albatros» sydvest for Fredrikstad

10. april forlot «Albatros» Horten for å delta i besettelsen av Bolærne fort. Etter å ha landsatt soldater, fortsatte «Albatros» mot Østfold. Senere på dagen rennte «Albatros» i stor fart på skjæret Gyren mellom Søsterøyene og Vesterøy i Hvaler kommune. Årsaken er ikke avklart, kommandanten på «Albatros» hevder å ha sett noe han oppfattet som en ubåt og forsøkte å vedre denne. Han kan ha oppfattet staken på Gyren som et periskop, eller det kan være en bortforklaring av dårlig navigasjon.

Albatros ble stående fast på skjæret. 4.mai ble hun erklært tapt og alt som kunne reddes fra vraket ble tatt i land. Etter en tid brakk skroget og det som er igjen av «Albatros» ligger nå fordelt på to plasser, på ca. 20 meters dyp ligger akterenden og noe bortenfor på 35-45 meter ligger baugen, like ved Gyren.

Data[rediger | rediger kilde]

  • Raubvogel-Klasse[1]
  • Verft: Reichsmarinewerft Wilhelmshaven
  • Kjølstrekking: 5. Oktober 1925
  • Stabelavløp: 15. Juli 1926
  • Innsatt i tjeneste: 5. Mai 1927
  • Skjebne: strandet den 10. april 1940 på «Gyren» i Oslofjorden, posisjon:59°5′40″N 10°47′30″Ø
  • Søsterskip: «Möwe»,«Seeadler»,«Greif»,«Kondor»,«Falke»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Raubvogel-Klasse». www.deutschekriegsmarine.de. Arkivert fra originalen 25. februar 2020. Besøkt 9. april 2020.