Johannes Furø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannes Furø
Født1836Rediger på Wikidata
Malangen
Død27. nov. 1899[1]Rediger på Wikidata
Oslo[1]
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge

Johannes Mathias Jensen Furø (født 1836 i Malangen, død 1899) var en norsk husmann, fisker og forfatter. Han brukte også etternavnet Spilderbugt.

Han var sønn av fiskeren Jens Johannesen (død 1839) og Jakobine Jakobsdatter (død 1883). Han bodde lenge som husmann og fisker i hjembygda Malangen. Redaktør Chr. Johnsen i Almuevennen ble oppmerksom på artikler Furø hadde skrevet i avisene, og oppfordret ham til å komme til Kristiania for å arbeide hos ham. Furø fulgte oppfordringen i 1869 og ble i denne stillingen i mer enn 15 år. I 1886 fikk han et stipend av Schæfferske legat for å samle folkesagn og gjøre opptegnelser om folkelivet i Nord-Norge.

Mens han var husmann, fisker og bare 19 år gammel utga Furø en Formularbog for Fiskerstanden, som utkom hos bokhandler Mikael Urdal i Tromsø i 1855. Et nytt opplag under tittelen Almindelig Brev- og Formularbog for Menigmand utkom i 1867. Det var delvis en formularbok som inneholdt mønstre for forskjellige kontrakter og brev, og dessuten en veiledning i rettskrivning. Hos Urdal utga han også skillingsvisen «En ny Sang om Seifiskeriet, eller Nordlandsbondens Sommerliv» (1855)

I 1886 utga han Fra Ishavets Kyster, en samling fortellinger fra Nordland og Finnmark. Samme år utga han en del folkelivsbilder i Dagbladet og i Kristianiaposten. I 1892 utga han Tre fortællinger fra Nordland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]