Wilhelmplatz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelmplatz tidlig på 1900-tallet, med Ordenspalais til høyre, Rikskanselliet i midten og Palais Pless til venstre

Wilhelmplatz er en tidligere plass i bydelen Mitte i Berlin, som lå på hjørnet av Wilhelmstraße og Voßstraße. En rekke framtrendende bygninger ble reist rundt plassen, blant annet det gamle rikskanselliet (tidlgere Palais Schulenburg), finansdepartemetet og Hotel Kaiserhof, bygget i 1875. Plassen ga navn til en av stasjonene på Berlins undergrunnsbane, som i dag heter Mohrenstraße undergrunnsstasjon.

Plassen ble anlagt i 1721 i forbindelse med utviklingen og utvidelsen av Friedrichstadt, og fikk navnet Wilhelmplatz i 1749 etter Fredrik Vilhelm I av Preussen som også ga navn til den tilliggende Wilhelmstrasse. Den fikk sin første bygning i 1737 med Ordenspalais på plassens nordlige side, som var sete for Johanniter-ordenen. På den veste siden, på andre siden av Wilhelmstrasse, ble Palais Schulenburg reist i 1739.

Under det nasjonalsosialistiske styret ble Ordenspalais sete for Propagandaministeriet og Albert Speer fikk i oppdrag å bygge det nye Rikskanselliet på den andre siden av plassen. Bygningene ble sterkt ødelagt av den allierte bombingen under andre verdenskrig og ble ødelagt.

I 1950 døpte de østtyske myndighetene plassen om til Thälmannplatz, etter Ernst Thälmann, men i 1980-årene ble plassen bebygget med boligblokker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]