Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 30, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Springsteen på scenen under Roskilde-festivalen i 2012 Foto: Bill Ebbesen
Springsteen på scenen under Roskilde-festivalen i 2012

Bruce Springsteen (født 1949) er en amerikansk rockemusiker, gitarist. sanger og låtskriver. Han er kjent for sin blanding av engasjert rockemusikk, poetiske sangtekster og stemninger av Americana.

Springsteens innspillinger har bestått av både kommersielt tilgjengelige rockealbum og mer melankolske folkemusikkorienterte verker. Da han debuterte med den folkrockaktige Greetings from Asbury Park, N.J. (1973) ble han sammenlignet med Dylan og Van Morrison. Gjennombruddsalbumet Born to Run (1975) representerte en ny intensitet, og har blitt karakterisert som banebrytende. Med The River (1980) fortsatte han å skildre den amerikanske arbeiderklassens dagligliv, mens den lavmælte, akustiske Nebraska. (1982) viste en mer melankolsk side av ham. Hans største kommersielle suksess er Born in the U.S.A. (1984) med sju singleplater. Han har engasjert seg politisk i flere saker, som kjernekraftmotstand og støtte til Amnesty International, og har støttet de demokratiske presidentkandidatene Kerry og Obama.

Han har solgt mer enn 200 millioner album over hele verden, og han har mottatt mange priser: tyve Grammypriser, to Golden Globe-priser og én Oscarpris. Les mer…