Wikipedia:Kandidatsider/Marilyn Monroe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Marilyn Monroe[rediger kilde]

Meget omfattende, godt referansebelagt, og i tillegg har vi den utdypende Marilyn Monroe i populærkulturen. Dette er pen innsats av Bruker:Maneki Neko, som selv sier at hun begynte på wp for å forbedre denne artikkelen. M Haugen 2. mar 2011 kl. 11:31 (CET)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For M Haugen 2. mar 2011 kl. 11:31 (CET)

Utmerket[rediger kilde]

  1. For For M Haugen 2. mar 2011 kl. 11:31 (CET)
  2. For For Finn Rindahl 2. mar 2011 kl. 23:23 (CET)
  3. For For Ranværing 3. mar 2011 kl. 07:04 (CET)
  4. For For --Finn Bjørklid 5. mar 2011 kl. 21:22 (CET)
  5. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 11. mar 2011 kl. 16:57 (CET)
  6. For For Håper ikke Maneki Neko gir seg etter dette. Haakon K 13. mar 2011 kl. 01:49 (CET)

Kommentarer[rediger kilde]

Begynner gjennomlesning, og legger kommentarer fortløpende. Det kan sikkert virke som kritisk pirk, men intensjonen min er å bidra til å gjøre artikkelen enda bedre.

  1. «Omstendighetene rundt hennes død som følge av en overdose sovemedisin har vært preget av manglende beviser.» Denne setningen er ikke god - det er ikke omstendighetene som var preget av manglende beviser, men diskusjonene om omstendighetene i etterkant. Jeg klarer i farten ikke å finne en bedre formulering selv. Finn Rindahl 2. mar 2011 kl. 21:48 (CET)
  2. «Hun leide ut hele huset til et engelsk ektepar, og leide selv to rom fra dem» Er kilden korrekt oversatt her? Det virker merkelig å leie ut et hus og så leie to rom fra leietakeren... Finn Rindahl 2. mar 2011 kl. 21:59 (CET)
  3. Hvem var «familien Giffen»? Her bør det enten forklares hvem de var (om de er viktige), eller endres til «en familie ved navn Giffen» (eller tilsvarende).
  4. «Våren 1935... ...mens [Grace] McKee ble oppnevnt som Gladys' verge.» fulgt av «Våren 1937 ble Grace [McKee] Goddard til slutt oppnevnt som vergen hennes». Finn Rindahl 2. mar 2011 kl. 22:13 (CET)
  5. Flere seksjoner er lange, og kunne med fordel vært delt inn. Særlig gjelder dette «De siste årene». Seksjonen om hennes død er imidlertid for kort etter min mening - det skulle vært litt mer info om det siste døgnet og minst et par setninger til om reaksjonene på dødsfallet.

Generell kommentar: Dette er veldig omfattende og bra. Tidvis er det nesten for detaljert, uten at det er lett å peke på hva som skulle ha vært utelatt. De to seksjonene hvor det er egne utdypende artikler, død og populærkultur, er kanskje i korteste laget. Ellers kunne det vært flere seksjonsinndelinger underveis - mulig løsningen er å gå inn på en fjerne overskriftsnivå i de lengste seksjonene. Veldig bra arbeid, jeg føler dette oppfyller Wikipedias kriterier for utmerket med god margin. Finn Rindahl 2. mar 2011 kl. 23:23 (CET)

Takk for tilbakemelding! Jeg håper at jeg svarer på riktig måte nå, for jeg har aldri brukt denne siden før.
1. Kan denne formuleringen fungere: «Diskusjonene om omstendighetene rundt hennes død som følge av en overdose sovemedisin har vært preget av manglende beviser.»?
2. Ja, jeg synes også det er litt merkelig, men det Fred Lawrence Guiles skriver er: «Gladys rented the entire house to the English couple and leased two rooms from them, one for Norma Jean and one for herself.» På side 41-42 i sin neste biografi om Marilyn skriver han: «So she rented the entire house to a British couple (...) Gladys leased back two rooms on the second floor of the house for Norma Jeane and herself, and they shared the family's kitchen and bathroom.» For ordens skyld er det en grunn til at fødenavnet hennes er skrevet på to forskjellige måter. Guiles skrev det feil i den første boken og rettet på det i den neste boken, noe han gjorde et poeng utav i forordet.
3. Jeg har nå endret til: «Monroe bodde en kort periode hos familien Giffen, som var naboer av McKee. De tilbudte seg å adoptere henne, men hennes mor ønsket fortsatt ikke dette.»
4. Ja, Grace ble vergen til både Gladys og Norma Jeane. For å unngå forvirring har jeg endret til: «Våren 1937 ble Grace Goddard til slutt oppnevnt som Monroes verge, og hun flyttet tilbake til familien Goddard i juni samme året.»
5. Jeg er enig i at «De siste årene» er veldig lang, men jeg vet ikke helt hvordan dette kan løses. Avsnittet kunne ha blitt delt i to, men jeg aner ikke hva som hadde vært passende overskrifter til disse. Jeg synes det hadde vært naturlig å dele det der det står at hun flytter tilbake til Los Angeles, for slik jeg ser det markerer det et vendepunkt i livet hennes.
Angående avsnittet om hennes død, så har jeg bevisst latt det være kort ettersom det er så veldig lite man kan si sikkert om hva som egentlig skjedde. Når det gjelder det siste døgnet er det uenighet om alt fra bagateller, som hva hushjelpen Eunice Murray serverte til lunsj, til mer kontroversielle ting, som om Robert Kennedy var hjemme hos henne den dagen. Man kan ikke si sikkert når hun døde, når det ble oppdaget at hun var død, eller om hun engang var død da det ble oppdaget at noe var galt. Man kan heller ikke si sikkert hvordan hun fikk i seg sovemedisinen, ettersom flere av prøvene som ble tatt under obduksjonen ble borte. I det hele tatt synes jeg det er ekstremt vanskelig å skrive så veldig mye om hennes død, dersom man skal basere seg på hva det er enighet om og hva det faktisk finnes beviser for. Men jeg er naturligvis åpen for forslag. Maneki Neko 4. mar 2011 kl. 07:43 (CET)

Veldig bra artikkel, innledende kommentarer: Om mulig så bør vi prøve å følge våre retningslinjer for standard vedlegg og jeg foreslår at Filmografi, Sanger og Priser og nominasjoner flyttes ned under Ettermæle, dvs så de kommer før Referanser. Jeg foreslår også en rokering + innpakking, så rekkefølgen blir slik: Priser og nominasjoner (2), Verk (2), Filmografi (3), Sanger (3), Referanser (2) osv. - tall i parantes er overskriftsnivå. mvh - Ulf Larsen 7. mar 2011 kl. 23:52 (CET)

Tusen takk! Jeg har nå endret på rekkefølgen. Jeg synes imidlertid at det er ulogisk å liste opp priser før man har nevnt hva vedkommende gjorde, så derfor lot jeg prisene komme til slutt. Håper det går greit. Maneki Neko 10. mar 2011 kl. 00:00 (CET)

Det synes som navnet Marilyn Monroe, særlig Monroe er brukt helt fra begynnelsen i artikkelen, det skurrer litt, hun het jo vitterlig Norma Jean Baker til 1956 og begynte ikke å bruke Marilyn Monroe før 1946. Jeg er usikker på hvordan det best kan løses, men vi har vel en viss tradisjon for at vi i artikler som går over endel år bruker det navnet som var gjengs på gitt tidsrom, dvs at vi f.eks benevner Oslo som Kristiania frem til 1925 osv. mvh - Ulf Larsen 8. mar 2011 kl. 22:24 (CET)

Grunnen til at jeg har omtalt henne som Monroe gjennom hele artikkelen er for å gjøre det klart hvem det er snakk om uten at det blir altfor forvirrende. Hva hun egentlig het er langt ifra så enkelt som du har fått inntrykk av, noe jeg har skrevet mer om på artikkelens diskusjonsside. Det du skriver er nemlig feil. Før det første het hun ikke Norma Jean, men Norma Jeane. For det andre hadde det blitt brukt tre ulike etternavn før hun begynte å bruke navnet Marilyn Monroe, og fire ulike etternavn før hun endret navnet sitt offisielt til Marilyn Monroe. Maneki Neko 10. mar 2011 kl. 00:27 (CET)

Denne setningen:

«I mars 1951 delte hun ut pris under den 23. Oscar-utdelingen.»

Delte hun ut en enkelt pris? I såfall så bør det stå «en pris», hvis det var flere så bør det stå «delte hun ut priser». mvh - Ulf Larsen 9. mar 2011 kl. 00:05 (CET)

Ja, med «pris» mente jeg «en pris», ikke «flere priser», men jeg har gjort som du foreslo for å unngå forvirring. Maneki Neko 10. mar 2011 kl. 00:33 (CET)

Denne setningen:

«Gift med en millionær var en komedie om tre modeller som prøver å tiltrekke seg en rik ektemann, og satte Monroe i samspann med Lauren Bacall og Betty Grable.»

«samspann» skurrer i mine ører, og når jeg sjekker med bokmålsordboka så har de ikke noe oppslag på det. Foreslår at det endres, eller at setningen skrives om. mvh - Ulf Larsen 9. mar 2011 kl. 00:49 (CET)

Denne setningen er nå skrevet om. Maneki Neko 10. mar 2011 kl. 00:36 (CET)

Denne setningen:

«I tillegg fant hun ut at Sinatra skulle tjene 5000 dollar for filmen, mens hun selv fikk 1500 dollar.»

Det synes å være svært beskjedne beløp, kan det være at det er ment pr dag? I såfall bør det inn, gjerne med referanse. mvh - Ulf Larsen 9. mar 2011 kl. 01:28 (CET)

Det var i uken, men det hadde jeg visst glemt å nevne. Jeg har lagt det til og ført inn en referanse. Maneki Neko 10. mar 2011 kl. 00:42 (CET)

Ser kategorien norsk-amerikaner er brukt, det brukes ikke på tilsvarende artikkel på engelskspråklig Wikipedia, er det ikke å dra det litt langt? Ellers ser det veldig bra ut og har stemt for status som utmerket artikkel. mvh - Ulf Larsen 11. mar 2011 kl. 17:00 (CET)

Hvis hun har fått den kategorien fordi hun hadde en stefar i fire måneder som var halvt norsk, så syns jeg det er å dra det litt langt, ja :) Haakon K 13. mar 2011 kl. 01:30 (CET)
Martin Edward Mortensen var Marilyns far på papiret, men det er ganske tvilsomt om han faktisk var faren hennes. Han var født i USA og hadde norsk far. Jeg kommer overhodet ikke til å protestere dersom denne kategorien fjernes, men tør ikke å gjøre det selv. Marilyn er for øvrig også oppført i artikkelen norskamerikanere. I den tilsvarende artikkelen på engelsk kommer det frem at dette ikke er helt sikkert. Maneki Neko 13. mar 2011 kl. 22:20 (CET)
Hennes status som angivelig norskamerikanker diskuteres ofte [1], og var vel også foranledningen til at det ble reist en statue av henne i Haugesund. De momentene som Maneki Neko nevner her bør kanskje inn i artikkelen, kort men dekkende. --M Haugen 14. mar 2011 kl. 06:51 (CET)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en utmerket artikkel. M Haugen 17. mar 2011 kl. 20:52 (CET)