Diskusjon:Marilyn Monroe

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Marilyn Monroe er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Marilyn Monroe har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 23, 2011.

Fødenavn og dåpsnavn[rediger kilde]

Jeg synes endringen som har blitt gjort i forhold til navnet hennes har gjort opplysningene mye mer upresise. I en rekke bøker blir det presisert at navnet på fødseselsattesten var Norma Jeane Mortenson, men at dåpsnavnet hennes var Norma Jeane Baker. Se for eksempel de to leksikonene The Unabridged Marilyn, skrevet av Randall Riese og Neal Hitchens, og The Marilyn Encyclopedia, skrevet av Adam Victor. I boken The Many Lives of Marilyn Monroe, skrevet av Sarah Churchwell, står det følgende: «The name on her birth certificate is Norma Jeane Mortenson; the name on her baptismal certificate is Norma Jeane Baker.» Da hun vokste opp brukte hun etternavnet Baker, men det er ingen ting som tyder på at dette var etternavnet som var oppført i folkeregisteret. Mortenson er nemlig oppført som etternavn både på vielsesattesten hennes med James Dougherty og Joe DiMaggio. Jeg synes derfor det er viktig å gjøre det klart i introduksjonen hva som er forskjellen mellom de to navnene, slik det for øvrig er gjort på en rekke av de andre språkversjonene av denne artikkelen.

Jeg synes også det blir upresist å endre «født» til «egentlig» i teksten av flere grunner. Marilyn Monroe var ikke bare et artistnavn som hun brukte, men hun endret også navnet sitt offisielt til dette etterhvert. Da hun søkte om pass i 1956 sto navnet hennes oppført som Marilyn Monroe, altså var det dette hun egentlig het på dette tidspunktet. I tillegg hadde hun flere andre navn i løpet av livet. Etter at hun giftet seg med James Dougherty het hun Norma Jeane Dougherty. Dette var navnet hennes på papiret helt frem til hun giftet seg med Joe DiMaggio og ble Norma Jeane DiMaggio. Da hun giftet seg med Arthur Miller ble hun Marilyn Miller, noe som er litt interessant med tanke på at det nye fornavnet hennes var hentet fra nettopp Marilyn Miller. Navnet på dødsattesten er for øvrig Marilyn Monroe. Hun hadde med andre ord mange navn på papiret, inkludert Marilyn Monroe.

Jeg synes derfor at teksten bør endres slik at leseren med en gang skjønner forskjellen på de ulike navnene, og ikke blir forvirret.

Hva med for eksempel dette forslaget: «Marilyn Monroe (født Norma Jeane Mortenson 1. juni 1926, men døpt som Norma Jeane Baker, død 5. august 1962)»?

Jeg kommer ikke til å gjøre noe med det akkurat nå, men jeg fjerner den referansen som er ført opp. For det første synes jeg ikke at den er helt riktig, og for det andre er det allerede referanser på navnet hennes i selve artikkelen. Maneki Neko 23. feb 2011 kl. 10:29 (CET)

Enig. Dette er en god løsning. --M Haugen 2. mar 2011 kl. 11:24 (CET)

Kategorien er så spekulativ at den bør fjernes. BjørnN (diskusjon) 11. aug 2012 kl. 15:52 (CEST)

Jeg kommer ikke til å protestere dersom denne kategorien fjernes, all den tid det er meget tvilsomt at Martin Edward Mortensen faktisk var faren hennes. På den annen side kan man si at hun var kvart norsk ifølge fødselsattesten, og at ettersom dette ikke er endret i offisielle dokumenter vil det være spekulasjon å fjerne kategorien. Jeg kommer i hvert fall ikke til å fjerne den selv. Maneki Neko (diskusjon) 14. jan 2013 kl. 20:51 (CET)
En DNA-test viser visstnok at Gifford var faren, så kategorien bør nok fjernes.[1]Nordlending 8. okt. 2022 kl. 15:28 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Marilyn Monroe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 01:48 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Marilyn Monroe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 20:53 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Marilyn Monroe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. okt. 2017 kl. 22:54 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Marilyn Monroe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2018 kl. 01:23 (CEST)[svar]