Wikipedia:Dugnadskontor/Oversette tekst på illustrasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oversette tekst på illustrasjoner[rediger kilde]

Lagt inn av: Wikijens 2. mai 2010 kl. 13:27 (CEST)[svar]
Denne dugnaden går ut på å oversette tekst på illustrasjoner, plansjer, kart o.l., som ligger på Commons, og som er i bruk på norsk wikipedia med fremmedspråklig tekst. Jeg foreslår i første omgang å dele dugnaden i tre deler:

  1. Finne illustrasjoner som er brukt på norsk wikipedia, hvor man ønsker tekst oversatt.
  2. Komme med forslag til oversettelse av teksten.
  3. Utføre endringene i filene og laste opp norsk versjon på Commons.

Siste punkt krever noe kunnskap om billedredigering. Det ville derfor være fint om noen med kunnskap om dette kunne bidra på denne dugnaden med en beskrivelse av hvordan dette gjøres (hvilke programmer kan brukes osv.) slik at flere får anledning til å hjelpe til. Jeg foreslår at de norske versjonene av illustrasjonene får en standard navneform (f. eks <filnavn>-no.xxx) og at de også samles i en felles kategori på commons.

55.56% fullført (5 av 9)


Illustrasjoner som trenger oversettelse[rediger kilde]

Fil:Rock paper scissors.jpg[rediger kilde]

  • Forslag til norsk tekst: Saks slår papir; Papir slår stein; Stein slår saks (hvis det ikke er opplagt hva som skal oversettes til hva, eller om man har forslag til bedre layout, kan det presiseres)
  • Norsk versjon: Fil:Rock paper scissors-no.jpg
  • Byttes til norsk versjon i artikler: Stein, saks eller papir.

Fullført

Fil:Spreading homo sapiens.jpg[rediger kilde]

Fullført

Fil:Wiki-Canis lupus.png[rediger kilde]

  • Forslag til norsk tekst: (fra tyrkisk) 1. Hvitulv, 2. Arabisk ulv, 3. Arktisk ulv, 4. Meksikansk ulv, 5. (Russisk ulv?), 6. Kaspisk ulv (mulig feil i vitenskapelig navn - står det cubanensis eller cubonensis?), 7. Dingo, 8. (Italiensk ulv?), 9. (Egyptisk sjakal? Ulvesjakal?), 10. Vanlig ulv, 11. Østlig tømmerulv, 12. Nordamerikansk steppeulv 13. Mackenzie Valley-ulv (eller Alaskaulv?) 14. Asiatisk ulv
  • Norsk versjon: Fil:Wiki-Canis lupus-no.png
  • Byttes til norsk versjon i artikler: Ulv

Fullført

Fil:Dolphin anatomy.png[rediger kilde]

Fullført

Fil:Wikipedia Geothermal PowerStation.png[rediger kilde]

  • Forslag til norsk tekst: Ordet Rückführung fjernes. Det er overflødig ettersom det er gitt i punkt 7.
  • Norsk versjon: Fil:Wikipedia Geothermal PowerStation.svg (vil nesten tro en norsk versjon er unødvendig ettersom det ikke vil være noe tekst igjen. Er det regnet som ok å rette i filer på commons og legge dem opp under samme navn, hvis det er en opplagt forbedring? Jeg tror ordet "Rückführung" rett og slett er oversett fordi det står på brun bakgrunn, og at personen som "internasjonaliserte" fra originalen de:Datei:Geothermie verfahren.png egentlig ville fjerne all tekst.)
  • Byttes til norsk versjon i artikler: Geotermisk energiverk

Fullført

Fil:Bacterial morphology diagram.svg[rediger kilde]

Fil:Celltypes.svg[rediger kilde]

Fil:Muromian-map.png[rediger kilde]

  • Forslag til norsk tekst: Permier(e), Vepsere, Tsjuder(e), Mari(er)(e)(?), Merja(?), (Proto)Bulgarere, Mordviner(e)(?), Muromere, Mesjera(?), Slaviske stammer, Baltiske stammer, Khazarriket
  • Norsk versjon: Fil:Muromian-map.-no.png
  • Byttes til norsk versjon i artikler: Tsjudere, Væring, Muromere

Fil:Cykelhjul tvärsnitt.svg eller Fil:Bicycle-wheel cross sections.svg[rediger kilde]

  • Forslag til norsk tekst: Felg, Felgbånd, Bremseflate (felgbrems), Metalltråd, Slange (fullpumpet), Dekk, Slitebane (profil)
  • Norsk versjon: Fil:Sykkelhjul tverrsnitt.svg
  • Byttes til norsk versjon i artikler: Sykkel

Fullført

Fil:Bulgaria Simeon I (893-927).svg[rediger kilde]

Hvordan oversette tekst i bilder[rediger kilde]

Bilder på Commons er lagret i hovedsakelig to utgaver, vektoriserte og rasterte. Av de først nevnte er filer av typen SVG aktuelle. De fleste av disse har redigerbar tekst. For å kunne redigere disse trenger man en editor som kan gjøre jobben. Incscape er et gratis program som er vel egnet. Andre finnes også. Her kan man laste ned filen, åpne den i editoren, rette teksten, lagre filen og laste den opp på nytt. For raster-/bitmapfiler (som JPG, PNG, GIF etc) er teksten ikke redigerbar. Her må man laste ned filen, fjerne den teksten som er uten å ødelegge bakgrunnen og omgivelsene nevnverdig, skrive inn teksten på nytt, lagre filen uten for mye komprimering, laste den opp på nytt. Et typisk program er Adobe Photoshop, men dette koster ganske mye – Paint.net er et gratis alternativ, men det finnes også andre. Finn Bjørklid 2. mai 2010 kl. 19:47 (CEST)[svar]